София. Нямаме проблем с болничните легла, а с кадрите и

София. Нямаме проблем с болничните легла, а с кадрите и ...

Д-р Мими Виткова: Нямаме проблем с болничните легла, а с кадрите и тяхната квалификация относно заболяването COVID-19


София. Нямаме проблем с болничните легла, а с кадрите и тяхната квалификация относно заболяването COVID-19. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Дефицитът на кадри е толкова голям, че каквото и да се прави адекватно покритие с медицински грижи не може да се осигури дори в големите градове, уточни експертът.

„Все още науката изостава, вирусът е този, който води. В началото всички очакваха, че след една вълна може би нещата ще се успокоят, но виждаме, че няма сезонна зависимост, самото заболяване протича вълнообразно. Има връзка и със строгостта на мерките, които се прилагат. Това, че ние като общество не успяваме да се организираме нито да спазваме мерките, които са елементарни, нито по отношение на имунизациите, проблемът е както в народопсихологията, така и в разнопосочните послания. Виждаме колко тежко се политизира този проблем с епидемията в целия свят. Това всяка недоверие у хората, но за момента медицината няма друго оръжие за борба с този вирус освен ваксините. Сериозното ни изоставане от останалите страни в ЕС видно се отразява. Този ръст на заболеваемостта показва един вече проявен ход на заболяването и нищо ново не се случва у нас. Проблемът е дали здравната система ще издържи на този натиск“, посочи д-р Мими Виткова.

Бавното ваксиниране води до среща на повече хора с вируса, а това от своя страна увеличава неговите мутации, каза още д-р Мими Виткова.
Затова според нея е необходимо постигането на висок процент ваксинирани за кратко време.

„Търговските войни между отделните фирми, налагането на едни ваксини за кратко време, отлагането на регистрацията на други, това създава недоверие. Изходът е доста по-човешко, професионално говорене и убеждение, че към момента няма друг изход освен имунизация на по-голяма част от населението, за да намалим смъртността“, обясни д-р Мими Виткова.

Цоня СЪБЧЕВА


Източник: focus-news.net