София. Не моята заповед праща родителите на опашки за тестване

...
София. Не моята заповед праща родителите на опашки за тестване
Коментари Харесай

Министър Стойчо Кацаров: Не моята заповед праща родителите на опашки за тестване на децата, правим всичко възможно и имаме сключени договори за доставка на още 2.7 млн. теста до 9 декември

София. Не моята заповед праща родителите на опашки за тестване на децата, вършим всичко допустимо и имаме подписани контракти за доставка на още 2.7 млн. теста до 9 декември. Това сподели министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров в изявление за предаването „ 12+3 “ по БНР . „ Може да има мобилни екипи в учебните заведения за тестване на децата. Това е въпрос на организация. Моята заповед от 8 ноември разрешава връщането на възпитаници, в това число от тъмночервена зона, в клас, откакто се обезпечи безвредна среда. За общините, където заболяемостта е под 500 на 100 000 може децата да се върнат на учебно заведение на ротационен принцип, а за общините под 250 на 100 000 децата могат да се върнат без ограничавания. Правим всичко допустимо да подпомогнем МОН, като закупим и предоставим щадящи проби. Обявена е покана, подписани са контракти и са предоставени 1.5 млн. теста на просветителната система. Те към този момент са предоставени. По тази поръчка чакаме да получим още 600 000 теста, които трябваше да дойдат до петък. Днес персонално ревизирах и част от тестванията не са освободени още от митническия надзор. Уверенията са, че до края на седмицата ще дойдат. Това са щадящи проби за всички възпитаници, за кои тъкмо, ще взема решение МОН, както и по какъв начин да се разпределят “, уточни Кацаров.

„ Обявихме предходната седмица втора покана за още 2.5 млн. теста. Вчера съм сключил контракти с фирмите, които са спечелили поръчката, за 2.7 млн. теста със период на доставка 9 декември. От 8 ноември до момента сме доставили 1.5 млн. теста и чакаме доставка на още 3 млн. теста. Тези проби биха били задоволителни за тестване на всички деца до края на годината, в това число за началото на идната година “, съобщи той.

„ Имаме проблеми с доставките. Има забавяния с превоза и обработката на митническите инспекции. Правим всичко допустимо. Ние не ги произвеждаме тези проби. Своевременно са оповестени поръчките. В непрекъсната връзка сме с МОН. Разбирам техните терзания, само че аз не мога да кажа нищо повече от това, което узнавам от фирмите за това по кое време ще бъдат доставени тези проби. Имаме опция с доставката на идващите 2.7 млн. проби да осигурим тестването най-малко до първата половина на януари “, уточни Кацаров.

„ Най-много ще изложи на риск здравето на децата, в случай че не позволим образователният развой да се организира в небезопасна среда. Не считам, че би трябвало да стоят децата на опашки пред лабораториите. Правим всичко допустимо за просветителната система, като закупим тези проби и им ги предоставим “, добави министърът.

„ От самото начало е изключителна обстановката в нашата страна и всички ние сме принудени да се оправим в тази обстановка. Това с тестванията е могло да се извърши и предходната година. Лятото епидемиологичната конюнктура беше друга. Моят мандат трябваше да изтече на 1 юли, само че обстановката е такава. Направихме всичко допустимо да предпазим страната от влизане в локдаун. Постановлението на Министерски съвет, с което ни се дават средства за тези проби е от началото на месец ноември. Не всичко е в нашия надзор. Изготвихме проект за противопоставяне на пандемията лятото. Никой не може да планува по какъв начин ще се развие епидемиологичният развой освен в България, само че и в света. Целта ни е да осигурим безвредна среда за учителите и учениците. Правим допустимо най-хубавото, което може да се направи в тази обстановка. Не може да ни упреквате за неща, които не зависят от нас. Появата на нови варианти също не зависи от нас. Не моята заповед праща родителите на опашки. Няма възбрана да се провеждат мобилни лаборатории в учебните заведения. Това е спомагателна опция “, съобщи той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР