София. Не можем да направим правителство с ГЕРБ, това е

...
София. Не можем да направим правителство с ГЕРБ, това е
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Категорично няма да правим правителство с ГЕРБ, а с досегашните партньори

София. Не можем да създадем държавно управление с ГЕРБ, това е изрично. Ако получим третия мандат, ще беседваме с партиите от досегашната четворна коалиция за сформиране на държавно управление. Това съобщи националният представител от " Демократична България " Ивайло Мирчев в изявление за БНР, оповестиха от „ Демократична България “ .

" Трябва да убедим Политическа партия, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, че би трябвало да си сложим небосвод до локалните избори и тогава да създадем избори 2 в 1. Или до януари 2024 година, тъй като е значимо да влезем в Еврозоната ", сподели Мирчев.

Той е безапелационен, че на страната е нужно устойчиво ръководство, като уточни като една от аргументите тежката икономическа рецесия в Европа, която съгласно него скоро ще се отрази и на България. А с цел да дойдат парите по Плана за възобновяване и резистентност, би трябвало да бъдат признати избрани закони, за което пък е необходим работещ парламент.

Депутатът напомни, че по-голямата част от европейските страни към този момент вложиха или договориха средствата по Плана, като съумяха да вземат и огромни заеми. Но в България на този стадий няма развиване по тематиката.

Другите мощни причини, изтъкнати от Мирчев, против предварителните избори в този момент, са влизането ни в Еврозоната и в Шенген. Ако изпуснем годната към този момент дата са влизане в Еврозоната - 1 януари 2024 година, с оглед рецесията, която се задава, вероятността България да влезе в Еврозоната преди 2030-та става доста дребна ”, посочи депутатът.

Що се отнася до правосъдната промяна, че гласовете за правосъдна промяна в това Народно заседание са единствено на Демократична България, Политическа партия, част от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, сподели Мирчев. И напомни, че в предизборната акция на ГЕРБ е участвала точката за правосъдна промяна, само че на този стадий без действителни резултати от депутатите на партията.

“Ако желаеме Гешев и като цяло гешевци да няма на поста основен прокурор, би трябвало да създадем промени в конституцията. А с цел да можем да създадем промени ни трябват 160 гласа. В предизборната акция на ГЕРБ написа, че те желаят правосъдна промяна. Ние обещахме същото. Но “Демократична България ” инициира основаването на парламентарна комисия за смяна на конституцията, в която те не желаят да вземат присъединяване ”, сподели още той.

Мирчев разяснява и полемиките за връщане на хартиените бюлетини, като изрично съобщи, че “Демократична България ” ясно и поредно демонстрира, че е срещу. “Хартиените бюлетини са признакът на операциите. Според мен няма да съумеят да реализират болшинство за връщането им, защото ние сме си свършили домашното в Народното събрание в оптималната допустимо степен да убедим и обособени депутати, че това не е рационално ”, добави политикът. И категорично загатна достойното държание на двама депутати от Българска социалистическа партия - Крум Зарков и Благовест Кирилов, които гласоподаваха друго от своята парламентарна група и срещу предлагането в дневния ред на Народното събрание да влезе предложение за връщане на хартиения избор.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР