София. НАТО и Европейският съюз показват признаци на възстановяване на

...
София. НАТО и Европейският съюз показват признаци на възстановяване на
Коментари Харесай

„Галъп интернешънъл“: НАТО и Европейският съюз показват признаци на възстановяване на поразклатеното доверие сред българите

София. НАТО и Европейският съюз демонстрират признаци на възобновяване на поразклатеното доверие измежду българите и в последните месеци доверието в Европейски Съюз се връща на равнища от към 60%, откакто в миналите, спешни за съюза, месеци и години се колебаеше на равнища от 50%. Заедно с това и имиджът на НАТО укрепва със стабилизиране на доверието към 35%. Тепърва обаче би трябвало да се следи дали тези трендове са устойчиви.
Показаните данни са част от постоянните месечни проучвания на „ Галъп интернешънъл “ и от телефонен сондаж.
Независимата от външно финансиране ежемесечна изследователска стратегия, позната като Политически и стопански показател на „ Галъп интернешънъл “ е основана на национално представителни проучвания с извадка ~800/1000 души на възраст 18+ години. Максималното общоприетоо отклоняване при 50%-ови дялове е сред ±3,0-3,5%.
Изследването за месец септември е извършено в интервал: 7-14 септември 2017 година измежду 808 пълнолетни българи.
Телефонният сондаж е част от независимaта изследователска стратегия на организацията. Сондажът е извършен измежду 802 души, сред 31 август и 1 септември в цялата страна.
Методиката е сравнима с всички ежемесечни постоянни проучвания на „ Галъп интернешънъл ” в България от 1992 година насам. Изследването е предоставено, финансирано и извършено от „ Галъп интернешънъл “.

Според проучването на Германия у нас се гледа като на главен външнополитически образец. Доверието е високо. Критичната позиция във връзка с договарянията с Турция среща поддръжка. Това са част от изводите от многогодишната изследователска стратегия на „ Галъп интернешънъл “, част от които организацията разгласява в навечерието на немските избори.
„ Галъп интернешънъл “ постоянно ревизира най-общите благосклонности, страхове и съмнения към някои основни за България геополитически фактори. Това се постанова поради все по-голямата значимост на този вид проблеми и забележимото им отражение върху българския дневен ред.
През септември доверието в Германия у нас уверено надвишава недоверието. 53% дават отговор с „ да “ на въпроса „ Имате ли доверие в Германия? “, а 34% споделят „ не “. Такива са и нормалните в годините равнища.
Проучването демонстрира още, че значителен въпрос в немските избори стават връзките с Турция. Българското публично мнение демонстрира предстояща принуда към договаряния с Турция. Тук въздействие оказват и исторически наслоявания, както и развитията към Турция в последните години.
Отношението у нас към Германия се колебае в стойности, които постоянно надвишават даже и доверието в Русия. В България, по традиция, отношението към Русия пък остава по-благосклонно спрямо отношението към Съединени американски щати. Във връзка с това, предстоящо, по-сдържано остава и отношението към НАТО.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР