София. Насроченият за 18 май Национален протест За сигурна енергия

...
София. Насроченият за 18 май Национален протест За сигурна енергия
Коментари Харесай

Насроченият за 18 май Национален протест „За сигурна енергия на достъпни цени“ се отлага, организаторите остават в протестна готовност

София. Насроченият за 18 май Национален митинг „ За сигурна сила на налични цени “ се отсрочва, уредниците остават в протестна подготвеност, оповестиха от БСК . Протестната подготвеност се резервира при положение, че постигнатите през днешния ден с представителите на държавното управление договорености, не бъдат изпълнени. Това стана ясно на извършена през днешния ден (16 май) конференция, с присъединяване на ръководителите на с присъединяване на ръководителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „ Подкрепа “.
По време на извършения по-рано денем диалог в Министерския съвет (с министър-председателя Кирил Петков, вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов) представителите на бизнеса и синдикатите са договорили следното:
1. За месеците май и юни 2022 година потребителите на ел. сила на свободния пазар да получат отплата в размер на 80% за сумите над 200 лева на мегаватчас и без горен предел на компенсацията;
2. През месеците май да се компенсира разликата в цената на природния газ по отношение на равнищата от м. април 2022 година
3. До края на актуалната седмица в Народното събрание да бъде импортиран законопроект за промени и допълнения на Закона за енергетиката, с който да се вкара в допълнение облагане на непредвидените облаги на всички производители на ел. енергия;
4. През идващия ценови интервал от 1 юли 2022 година до 30 юни 2023 година да работи средносрочно решение за цените на електрическата енергия, което да подсигурява резултативни крайни цени за потребителите на свободния пазар не по-неблагоприятни от тези през май и юни 2022 година
5. Да се създаде механизъм за въвеждане на две цени за електрическа енергия за бита, при които над избран предел цената да не е субсидирана от страната.
6. На 17 май, вторник, от 15.00 ч. да се организира среща по проблемите на транспортния бранш, в която да вземат участие законните национални и браншови организации.
7. Чрез незабавна законодателна смяна да се уреди индексирането на договорите по публични поръчки в областта на строителството.
8. Да се ускорят стартиралите разплащания с пътностроителните компании по към този момент изпълнени публични поръчки.
„ Днес имахме градивен разговор с представителите на държавното управление. По отношение на ел.енергията това, което оферираше държавното управление е, подът на подкрепяне да е 225 лева и да поемат 85% над тази стойност до средномесечната цена на БНЕБ. Категорично декларирахме, че този вид е недопустим за промишлеността и настояхме подът да е 200 лева и над това всичко да се компенсира без горен таван. По отношение на природния газ постигнахме съглашение цената за април да се резервира и всичко над тази цена да се компенсира за май и юни. Очакваме, несъмнено, в дълготраен проект, с дълготрайни контракти да реализираме цена, по-добра от тази, която имаме сега, и се надяваме държавното управление да продължи да работи в тази посока. По отношение на превоза, на следващия ден от 15 ч. ще има нарочна среща при премиера. По отношение на индексирането на договорите за строителство, когато има възлагания с обществени среща, също се работи в посока незабавна законодателна смяна. По отношение разплащанията с пътните строители – към този момент са разплатени към 120 млн. лева Помолихме за ускорение на процедурите, тъй че разноските на строителните компании да стартират да се възвръщат “, сподели Добри Митрев, ръководител на БСК и ротационен ръководител за 2022 година на АОБР. Той добави, че работодателските организации изрично упорстват, изключително за електроинтензивната промишленост, да има опция за подписване на дълготрайни контракти на налични цени. „ Това ще докара до прогнозируемост и конкурентоспособност на стопанската система. Това, връщайки се във тип на налози и осигуровки, ще се отрази позитивно на всеки български жител “, сподели ротационният ръководител на АОБР.
„ Към момента настояванията ни по отношение на цената на силата за май и юни ги считаме за изпълнени, по тази причина един митинг огромен за цена на ел. сила и природен газ не би бил състоятелен. “, сподели от своя страна ръководителят на АИКБ Васил Велев. По отношение измененията в Закона за енергетиката Васил Велев изясни, че е редно да бъдат обложени свръхпечалбите на производителите на ел. сила, които са употребили публични средства за построяването на мощностите си и/или към този момент 10 години продават на преференциални цени (значително над пазарните), субсидирани посредством ценовата добавка „ Задължения към обществото “. Заедно с това, Васил Велев изрази опасения по повод приемането на измененията в Закона за енергетиката, като се обоснова с корпоративните ползи на немалка част от народните представители в областта на електропроизводството (главно ВЕИ).
„ Много е значимо разговорът сред работодатели, синдикати и държавно управление да се води с законните представителни на национално ниво организации и техните браншови структури. Декларирахме, че ще пресечем всевъзможни опити да бъдат подменяни представителните организации по сектори и на национално ниво със инцидентни хора, които съставляват единствено себе си. Също по този начин, няма да приемем всяка рецензия към кабинета да се изяснява с намесата на Кремъл. Надяваме се, че тристранният разговор има късмет да се възвърне в европейския стандарт, какъвто България беше постигнала “, сподели още Васил Велев.
Според зам.-председателя на БТПП Красимир Дачев, в енергетиката има доста условности. „ В газовата тръба тече 51% политика и 49% газ. Това, което нас ни интересува, е дълготрайното решение – през днешния ден получихме единствено обещания. Аз съм безвъзвратен оптимист и имам вяра, че ще стане по-добре “, сподели Красимир Дачев. „ Ние с две ръце подкрепихме енергетиката като бранш, да не прави компромис с вложенията и ремонтите. В никакъв случай не желаеме да обезкървим системата. Ние работим за такава система, която да е самовъзстановяваща се, да е печеливша. 95% от нашата сила се създава от нискокалорийни въглища, които не са експортно конвертируеми, и от атомна енергетика, която се зарежда един път на три години, т.е. няма смяна в себестойността й в този момент. В момента има политическо говорене, което не дава отговор на нашата реалност “, добави зам.-председателят на БТПП.
„ Оставаме в протестна подготвеност, първо, тъй като желаеме да забележим дали обещаното през днешния ден в Министерски съвет ще се случи, тъй като и преди няколко месеца имахме такива срещи и обещания, само че до момента нищо не се случи. Имаме тръпчивото чувство, че може отново да не се случат нещата. Ще останем в протестна подготвеност и до момента в който не забележим, че има съгласие и има взаимни отстъпки в настояванията на нашите сътрудници от Строителната камара, от транспортните организации и от Минно-геоложката камара “, сподели Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ. Той заяви, че по предварителни планове в митинга на 18 май е трябвало да се включат над 30 000 души. „ Относно цената на ел.енергията нашите планове демонстрират, че средствата от свръхпечалбите на електропроизводителите са изцяло задоволителни, с цел да се компенсира промишлеността с това, което е контрактувано през днешния ден. От друга страна, не забравяйте, че увеличените доходи от Данък добавена стойност и акцизи в бюджета се дължат главно на високите цени на ел.енергията. Така че тези обезщетения не идват от парите за пенсионерите и прочие – това е цялостен популизъм “, сподели още ръководителят на КРИБ.
Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заявява, че макар днешните диалози, КНСБ остава в протестна подготвеност, „ в случай че всички тези ограничения не се отразят върху цените на стоките и услугите “. „ Инфлацията изяде нарастването на МРЗ и КНСБ ще упорства за незабавно увеличение на МРЗ и приходите “, сподели още Капитанов.
„ На срещата през днешния ден сложих въпроса за подпомагането на предприятията от системата на градския превоз в цялата страна и получих отговор, който не е от най-обнадеждаващите, с изкл. на това, че държавното управление има подготвеност да усили своя дял в преференциалните карти за пътешестване, само че като цяло този дял в разноските на предприятията не е толкоз огромен, че да се решат техните проблеми. Така че моята прогноза е, че митингът на градския превоз ще се организира “, показа от своя страна президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов. „ Напоследък по всякакви управнически столове насядаха хора, които обясняваха, че на този свят няма нищо по-прекрасно от митингите. Същите тези хора през днешния ден изясняват какъв брой гадно, нездравословно и така нататък е протестирането. Забавлява ме малко този двоен критерий. И лицемерието е хубаво да има някакви граници “, добави президентът на КТ „ Подкрепа “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР