София. Напредъкът в изпълнението на прилагането на Програмата за развитие

...
София. Напредъкът в изпълнението на прилагането на Програмата за развитие
Коментари Харесай

МЗХГ представи прогреса по ПРСР 2014-2020 и етапната готовност на стратегическия план на бранша и ЕК

София. Напредъкът в осъществяването на използването на Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 беше показан по време на 17-тото съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Всички ограничения, които се ръководят от Държавен фонд „ Земеделие ” и Управляващия орган на програмата, за които е в ход работа по банкет, оценка и договориране през актуалната година и от началото на използването на ПРСР 2014-2020, бяха показани пред участниците от българския бранш, както и предствители на Европейската комисия (ЕК).

„ Общо разплатените средства по програмата са повече от 3,653 милиарда лв., като усвояването е 64,5%, по отношение на целия бюджет - над 5,662 милиарда лв. ” разгласи заместник-министърът и началник на Управлвяващия орган Георги Събев. По информация на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) няма риск от загуба на средства по правилото N+3. От фонда разясниха, че са регистрирани забавяния по реализацията на плановете, само че са подхванати ограничения и огромна част от тях са преодолени. Те подчертаха, че се работи оптимално интензивно по привършване на плановете в заложените периоди. „ Поставили сме си високи цели и поставяме всички старания да отговорим на публичните упования от нас “, увериха от фонда.

Планира се ограниченията от Националния стратегически проект, в цялостния им тип, да бъдат показани до две седмици, на идващото съвещание на тематична работна група, стана ясно още по време на съвещанието на комитета. До момента работната група е разгледала всички оферти за интервенции по Първи дирек на Общата селскостопанска политика, като са отразени и направените бележки.

„ Има създадена секторна намеса за маслодайната роза, която ще даде и хоризонтално отражение в други ограничения. Създадена е и цялостна тактика за лозя и вино, като са планувани в нея да работят 5 ограничения. На последващо съвещание на тематична работна група да представим цялостната ПРСР за новия програмен интервал “, осведоми заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев.

„ Готови сме и с петте интервенции, свързани с трансфер на познание, като сме разписали и система за познания и нововъведения “, заяви още Гечев. Той посочи, че са създадени и всички секторни политики отвън Първи и Втори дирек от Националния стратегически проект. Разработени са и 5 разновидността за въздействието на таваните на директните заплащания.

Аграрният заместник-министър уточни, че следва да бъдат финализирани текстовете по всички интервенции, финансовия проект и екологичната оценка. „ До Коледа ще имаме подготвен Стратегически проект. След това продължава процедурата с изпращане на драфт към Европейската комисия “, изясни Гечев. И посочи, че темпът на работа по него е на равнището и на другите страни членки. Очаква се до края на идната седмица и оценката на финансовите принадлежности.

В рамките на полемиката бе подложен въпросът за допустима смяна на Стратегическия проект поради предстоящото съставяне на Народно заседание. „ Имаме еластичност, в случай че има нужда от промени могат да бъдат направени “, уточни заместник-министър Гечев. Той посочи, че е направена матрица, която може да бъде изменяна, а и представянето на Стратегическия проект зависи от съществуването на работещ парламент. По думите му процедурни дейности по документа могат да се вършат и след Нова година.
Комитетът утвърди и критериите за асортимент на планови оферти по подмярка 2.1.1 за установяване на консултантски компании, които да подкрепят младите земеделци. Беше призната и Индикативната годишна работна стратегия за 2022 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР