София. Над 8 млрд. лв. са раздадени на фирми без

...
София. Над 8 млрд. лв. са раздадени на фирми без
Коментари Харесай

Министър Асен Василев: Над 8 млрд. лв. са раздадени на фирми без обществени поръчки – това се равнява на всички пенсии за 9 месеца

София. Над 8 милиарда лева са раздадени на компании без публични поръчки. Това сподели служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг след съвещанието на Министерския съвет, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Ин хаус поръчките са планувани, в случай че има общинско или държавно дружество, то да свърши работата. Както са замислени, такова дружество не би следвало да може да употребява подизпълнители. За страдание, както виждаме, това е един метод да се избяга от публичните поръчки и да се дадат планове на подизпълнители “, уточни Василев.

„ 8 милиарда са раздадени без публични поръчки. Това са всички пенсии за 9 месеца – раздадени на наши компании без публични поръчки. Детската болница е 100 млн. лева и за нея не са давани задатъци. Няма пари от 2008 година да се актуализират пенсиите, само че имаме да се раздават на компании без публични поръчки. Първо подхващаме смяна в нормативната уредба, тъй че тази процедура да спре “, добави той.

Василев посочи, че второто нещо е, където има пари, раздадени без публични поръчки, да бъдат върнати и изхарчени през публични поръчки. „ Третото доста значимо деяние е, че тези дейности се подхващат, тъй че да не спре работата по към този момент почнали планове “, акцентира той.
По думите му парите би трябвало да се харчат дейно и законосъобразно.

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков разяснява, че е доста забавно по какъв начин в Министерство на регионалното развитие и стопанската система се следи една и съща конструкция. „ За язовирите приказвах задоволително, само че през днешния ден ще обърна внимание на построяването на държавния комплекс. 182 млн. лева се дават без социална поръчка на компания за цялостен инженеринг. Първият въпрос е за какво им би трябвало 90 000 кв. м. постройка и за какво тя би трябвало да се постави тъкмо в София Тех парк. Най-важният въпрос е за какво нашите пари могат да се дадат без социална поръчка.
За язовирите – 630 млн. са дадени на Държавната консолидационна компания “, сподели още той.

Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР