София. На този етап съотношението полза-риск при АстраЗенека“ е положително,

...
София. На този етап съотношението полза-риск при АстраЗенека“ е положително,
Коментари Харесай

Богдан Кирилов, ИАЛ: На този етап съотношението полза-риск при „АстраЗенека“ е положително, засега няма да бъде изтегляна

София. На този стадий съотношението полза-риск при „ АстраЗенека “ е позитивно, към този момент няма да бъде изтегляна. Това сподели в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия шефът на Изпълнителна организация по медикаментите Богдан Кирилов.

Относно имунизацията на „ АстраЗенека “ Кирилов уточнЕвропейската организация по медикаментите продължава да прави задълбочени разбори на постъпващите данни, защото преди да се издаде позволение за приложимост се организират клинични изпитвания, а по-късно се натрупват в допълнение данни. „ Към момента в международен мащаб има близо 1 милиарда сложени дози. Това дава опция спомагателните данни да бъдат оценени и надлежно, когато е належащо да се подхващат промени и в разрешението за приложимост. Тъй като все още няма решителност във връзката на тези доста редки нежелани лекарствени реакции с приложенията на имунизациите, изследванията би трябвало да продължат “, добави той.
По думите му редки лекарствени реакции, свързани с тромбоза, тромбоцитопния и кървене не са съобщавани в България.

Кирилов разясни, че във връзка с имунизацията на „ Янсен “ е постъпила информация от Съединени американски щати, че са известни 8 такива случаи, като един от тях е настъпил по време на клиничните изпитвания, а другите 7 са след издаването за приложимост. „ В Съединени американски щати са приложени близо 7 млн. такива ваксини “, разясни той.

Той посочи, че в България максимален брой дози са приложени с имунизацията на „ Пфайзер “. Той добави, че в разнообразни възрастови групи има разнообразни ваксини. По думите му профилът на лицата, на които е сложена „ АстраЗенека “е друга и от двата пола. Кирилов сподели още, че с цел да бъде изтеглена една ваксина, би трябвало да има данни, които да демонстрират проблеми с ефикасността и качеството. „ На този стадий съотношението полза-риск е позитивно, може да се ползва и надлежно имунизацията се ползва “, сподели още той и изясни, че към този момент не се обмисля евакуиране на „ АстраЗенека “. „ Неизползваните дози на оксфордската ваксина, могат да бъдат дарени. При лица, при които не са настъпили нежелани съществени реакции, е целесъобразно да се сложи втората доза от съответната векторна ваксина “, уточни Богдан Кирилов. По думите му няма сигурност дали имунизациите, които се създават в този момент, ще бъдат ефикасни след 1 година, срокът им на валидност е доста по-кратък.

Относно смесването на разнообразни ваксини Кирилов съобщи, че се предлага консултация и обзор със експерт.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР