София. На 13 август /петък/, от 12.00 ч., пред Паметника

...
София. На 13 август /петък/, от 12.00 ч., пред Паметника
Коментари Харесай

ВМА ще отбележи Деня на спасението

София. На 13 август /петък/, от 12.00 ч., пред Паметника на медицинските чинове, починали във войните (в градинката пред ВМА) с 1-минутно безмълвие ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, служители на реда, доброволци и жители, починали при спасяването на човешки живот. Това оповестиха от лечебното заведение.

Денят на спасението е основан през 2005 година по самодейност на доктор Тотко Найденов, основен редактор на в. „ Български доктор ”, с поддръжката на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.

От 20 декември 2012 година честването на 15 август като Ден на спасението е официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в Европейски Съюз, а евентуално и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, починали при избавяне на хора в спокойно време.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, починали по време на работа, най-вече след осъществяване на тежки среднощни интервенции, произшествия с коли за спешна помощ, както и след заразяване заболяванията на свои пациенти. В описите са и служители на реда, минни спасители и елементарни жители, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За втора година Денят на спасението минава под знака на COVID-19 – болестта, която лиши живота на над 120 медици, които до последно помагаха на заболели от новия ковид, само че изгубиха борбата за личния си живот.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР