София. На 10 септември Медицински университет – Плевен (МУ -

...
София. На 10 септември Медицински университет – Плевен (МУ -
Коментари Харесай

Над 400 първокурсници ще стартират новата учебна година в Медицински университет – Плевен на 10 септември

София. На 10 септември Медицински университет – Плевен (МУ - Плевен) ще посрещне над 400 студенти-първокурсници, признати за образование след приблизително обучение в магистърските и бакалавърските стратегии по професионалните посоки медицина, фармация, здравни грижи и публично здраве. Това оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение . В изискванията на епидемиологична конюнктура и изключителна обстановка висшето учебно заведение се радваше на засилен интерес от страна на зрелостниците и рекорден брой кандидат-студенти за медицинските и здравни специалности. Реализиран бе сполучлив банкет на студенти в магистърските специалности след приблизително обучение – общо 158 първокурсници по " Медицина " и " Фармация ", държавна поръчка, и 21 студенти платено образование. В бакалавърските специалности след приблизително обучение са записани 220 първокурсници по държавна поръчка и 5 – платено образование.

На 10 септември за 47-ми път МУ - Плевен ще посрещне своите студенти с тържествено разкриване на новата академична 2021/2022 година по факултети в разнообразни аудитории при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Новоприетите студенти ще бъдат приветствани с добре пристигнали от деканите на главните звена – „ Медицина “, „ Фармация “, „ Обществено здраве “, „ Здравни грижи “ и Медицински лицей. На старта на новата образователна година с видео одобрение към тях ще се обърне ректорът на плевенската Алма Матер проф. доктор Добромир Димитров. Приятелски привет ще насочат и сътрудниците им от Студентски съвет и Асоциацията на студентите медици – клон Плевен. В отговор на приветствията думата ще бъде дадена на отличника, признат с най-голям бал от Кандидатстудентска акция 2021. В компетентност „ Медицина “ с оптимален бал е призната отличничката на Математическа гимназия „ Гео Милев “ – Плевен и притежател на национална тапия за високи достижения на МОН – Гергана Нейкова.

В края на тържеството първокурсниците ще изпълнят ритуала за полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към главните полезности и задачата на Университета, към Етичния кодекс и университетските обичаи. Ритуалът за полагане на клетва от първокурсниците бе въведен през 2018 година за формалния старт на образователната година на новоприетите задгранични студенти. Те първи тържествено повториха думите на клетвата, декларирайки, че ще почитат своите преподаватели и състуденти, както и достолепието на пациентите.

За втора поредна година МУ - Плевен започва образователната година в невижданите условия изключителна епидемиологична конюнктура в страната. Академичното управление на висшето учебно заведение одобри на съвещание на Ректорския съвет от 02 септември строги правила и ограничения за ограничение на разпространяването на корона вируса и явен проект за осъществяване на безвреден образователен развой.

Учебните занятия ще се организират в хибридна форма – присъствено и в електронна среда посредством Системата за електронно и отдалечено образование. Практическите занятия ще се водят на ротационен принцип през две седмици за българските и задгранични студенти във Факултет „ Медицина “, както и по курсове и специалности в факултетите „ Фармация “, „ Обществено здраве “, „ Здравни грижи “ и Медицинския лицей. Ръководството осъзнава, че най-важният фактор за естественото осъществяване на образователния развой е здравето на преподавателите, студентите, и чиновниците. За задачата, в МУ - Плевен са събрани и оценени данни за имунизационния статус на всички групи. Ваксинационното покритие за преподавателите е 50 %, а дружно с прекаралите COVID-19 – стига до 72%. При задграничните студенти делът на имунизираните е максимален – 85%, до момента в който при българските студенти е едвам 20%.

От 13 септември продължава имунизационната акция на територията на университета с изнесен пункт на РЗИ-Плевен. В обособени пунктове, единият в двора на ректората, а другият – в УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “ – Плевен, ще се правят бързи антигенни проби. Ще се поддържа настоящ указател на имунизираните, както и на позитивните за COVID-19 лица, за които ще се уведомява навреме РЗИ - Плевен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР