София. На 02.08.2022 г. встъпи в длъжност служебно правителство, назначено

...
София. На 02.08.2022 г. встъпи в длъжност служебно правителство, назначено
Коментари Харесай

БСП:Недопустима е намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела на политическите партии, в частност БСП

София. На 02.08.2022 година встъпи в служба служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев в сходство с чл.99, ал.5 от Конституция на Република България. В състава на държавното управление се оказаха трима членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Информация за идните назначения не постъпи в управлението на Българска социалистическа партия нито от президента Радев, нито от съответните министри – Весела Лечева, Крум Зарков и Явор Гечев. Не беше спазен чл.33, т.22 от Устава на Българска социалистическа партия, който изисква Народно събрание на Българска социалистическа партия да утвърждава кандидатурите за министри. Това се споделя в позиция на Националния съвет на Българска социалистическа партия, по отношение на присъединяване на членове на Народно събрание в служебното държавно управление назначено от президента Румен Радев

Във връзка с тези дейности Народно събрание на Българска социалистическа партия:

1. Смята за неприемлива намесата на президентската институция във вътрешнопартийните каузи на политическите партии, в частност Българска социалистическа партия.

2. Заявява, че Българска социалистическа партия се разграничава от членовете на Народно събрание, назначени за служебни министри, в нарушаване на Устава на Българска социалистическа партия и няма да носи политическа отговорност за техните дейности, както и на държавното управление като цяло.

3. Подчертава, че социалистите, назначени в държавното управление като министри, както и зам.-министри и регионални шефове, вземат участие в персонално качество и не съставляват Българска социалистическа партия.

4. Припомня, че главната задача на служебното държавно управление е да обезпечи оптимални условия за провеждането на предварителните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всевъзможни дейности и изказвания, които могат да се поясняват като интервенция в изгода или в ущърб на участващи в изборите партии и претенденти.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР