София. Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев бе

...
София. Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев бе
Коментари Харесай

На среща при лидерa на ПЕС Сергей Станишев левите премиери, комисари и лидери обсъдиха ситуацията с Беларус, външната политика на ЕС, измененията в климата и зелените COVID-сертификати

София. Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев бе хазаин на обичайна подготвителна среща на левите министър председатели, комисари и водачи преди съвещанието на Европейския съвет. Това оповестиха от пресофиса на Станишев .

Присъстваха португалският премиерАнтонио Коща, испанският министър председател Педро Санчес, малтийският министър председател Роберт Абела, датският министър председател Мете Фредериксен, ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли, висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика Жозеп Борел, еврокомисарите Франс Тимерманс и Паоло Джентилони, водачът на Групата на социалистите в Екологичен потенциал Ираче Гарсия, както и водачите на белгийските (валонски) социалисти Пол Манет и на италианската Демократическа партия Енрико Лета.

На срещата водачите изрично осъдиха насилственото приземяване на пътнически аероплан от страна на управляващите в Беларус, и обявиха, че ще поддържат мощна ответна реакция от страна на Европейски Съюз. Те приканиха за незабавното освобождение на опозиционния публицист Роман Протасевич, както и на София Сапега.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев дефинира случая като безусловно неприемлив акт на пиратство във въздуха.Той уточни още, че ПЕС ще упорства за цялостно следствие от страна на Международната организация за гражданска авиация.

Участниците в срещата разискаха и постигнатото съглашение сред европейските институции за дигитален зелен документ за COVID-19. Те приветстваха решението и приканиха за бързото му въвеждане, с цел да се улеснят пътуванията на жителите. Левите водачи бяха единомислещи, че интензивен развой по имунизиране, комбиниран с ефикасна съгласуваност на европейско равнище, е единственият метод за скорошно отваряне на обществата, възобновяване на свободното придвижване и икономическо възобновяване от рецесията.

„ Благодарение на напъните на Португалското председателство на Съвета на Европейски Съюз и левия евродепутат Хуан Фернандо Лопес Агилар (председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент), цифровият зелен документ ще бъде реалност. Като социалисти, работим за безвредното отваряне на обществата и заслужено възобновяване от рецесията, въз основата на Европейския дирек на обществените права и Зелената договорка. Европа би трябвало да излезе от тази рецесия по-устойчива и по-справедлива. “, съобщи Сергей Станишев.

„ Най-бързият и безвреден път към това е ефикасната съгласуваност и съдействие сред страните-членки на Европейски Съюз. Нито една страна няма да бъде изцяло в сигурност, до момента в който всички други не са. Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху усилване на съдействието, с цел да се форсира имунизацията и да се поддържат интернационалните сътрудници в битката против вируса. “, добави той.

По време на срещата, левите водачи разискаха и напредъка в битката с промените в климата. Те приветстваха признатия неотдавна Европейски закон за климата и означиха, че с помощта на напъните на изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс, който управлява осъществяването на задачите на Зелената договорка, Европейски Съюз се движи решително към климатично-неутрално бъдеще.
Лидерите разискаха и постигнатите резултати на срещата на върха в Порто при започване на май, и благодариха на португалския министър председател Антонио Коща и неговото държавно управление за самодейността и усилената работа. Те показаха, че тези леви начинания потвърждават, че изходът от рецесията може да бъде в посока по-социална и по-справедлива Европа, където никой не е пропуснат в зеления и цифровия преход.

По отношение на съглашението за търговия и съдействие сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, утвърдено от Европейски Съюз предишния месец, водачите от фамилията на ПЕС показаха, че то съставлява единствено началото в една нова страница на връзките с Англия. Според тях, то би трябвало да бъде прилагано добросъвестно, в това число протокола за Ирландия и Северна Ирландия, а английското държавно управление не би трябвало да основава враждебна среда за европейските жители, които живеят или пътуват за Острова. Семейството на ПЕС изрази угриженост за станалите известни случаи на европейски жители, които биват арестувани за няколко дни при пътешестване към Англия.

На срещата левите водачи приветстваха водача на италианската Демократическа партия Енрико Лета, и го поздравиха за неговото предложение за въвеждане на нова система за данъчно облагане на наследството на най-богатите в Италия, посредством която да се наберат запаси за финансово подкрепяне на 18-годишни младежи.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР