София. Лидерът на българската левица трябва да е министър-председател, смята

...
София. Лидерът на българската левица трябва да е министър-председател, смята
Коментари Харесай

Петър Витанов: Конгресът на БСП трябва да даде началото на нов път за партията

София. Лидерът на българската левица би трябвало да е министър-председател, счита евродепутатът
„ Конгресът на Българска социалистическа партия би трябвало да даде началото на основна смяна в Българска социалистическа партия. Само по този начин ще се върне доверието на хората към левицата “. Това сподели ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов, който е и член на Националния съвет пред БНР.
„ Конгресът на Българска социалистическа партия би трябвало да даде началото на друг път на партията, който да възвърне доверието. Имахме историческо дъно на изборите, станахме четвърта мощ и това приказва, че изрично е нужна смяна, която не би трябвало да е единствено лична, само че и идейна “, сподели Витанов.
Според него Българска социалистическа партия би трябвало да премисли своята еднаквост.
„ Промяната ще пристигна след слагане на значимите въпроси за една прогресивна лява партия – за преразпределението на богатствата, прогресивното данъчно облагане, корпоративния налог, голямото неравноправие, въпросите за екологията. Не просто да одобряваме Зелената промяна, а да забележим, кой ще заплати сметката. Дали ще я получат бедните работещи или ще е за огромните корпорации. Не на последно място би трябвало да приказваме за равенството сред половете, битката с насилието, тъй като поради Истанбулската спогодба забравихме този по този начин значим за левите хора въпрос. Наред с новите хрумвания, би трябвало да имаме и нови лица, които да ги артикулират “, сподели още Петър Витанов.
„ Вероятно госпожа Нинова ще завоюва директния избор, само че по-сериозният въпрос е публичната присъда на гласоподавателите “, добави евродепутатът.
„ Струва ми се, че сега ние култивираме бъдещи членове на „ Възраждане “, тъй като ги нахъсваме с антиевропейска, националистическа и антиваксърка реторика. Това отблъсква умерените и по-демократично настроените леви хора “, сподели още Витанов.
А апелът му преди конгреса на левицата в събота е цялата партия да излезе с нови хрумвания и да се сплоти.
„ Лидерът на Българска социалистическа партия би трябвало да е министър-председател, не може да е златен пръст в обединението, а това става с връщане на доверието и на гласоподавателите. Това е пътят – без сръдни, без разделения, без гонене на членове, които мислят друго “, сподели още Петър Витанов.
Представителят на социалистите разяснява и българското държавно посещаване в Скопие.
„ Бих отделил внимание на две вести. Едната е с по-бравурен темперамент - откриването на самолетна линия сред София и Скопие. Такава линия имаше, само че бе закрита не по политически аргументи, а поради неналичието на стопански интерес. Втората е за името – приехме съкратеното Северна Македония против нота на Скопие, че няма териториални искания. Това беше първото и най-лесно постижимо изискване на България. Но македонците постоянно са употребявали това за разменна монета, тъй че е значимо да забележим по какъв начин ще продължим “, счита Витанов.
Според него въпреки всичко е поставена добра основа за диалозите, които да решат същинските проблеми и да доведат до реализиране на съглашение сред двете страни, тъй че да се отпуши въпросът с присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз.
„ Не съм въодушевен, тъй като сме се нагледали на „ ново начало “ към този момент най-малко четири, пет пъти, само че въпреки всичко стартира някакъв разговор “, приключи Петър Витанов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР