София. Концепцията за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона поставя

...
София. Концепцията за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона поставя
Коментари Харесай

Открита беше годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

София. „ Концепцията за въздържане и защита на евроатлантическата зона слага нови провокации пред въоръжените сили на съдружниците както във връзка с тяхната роля в реализирането на концепцията, по този начин и пред техните отбранителни качества и равнище на подготвеност. Колективната система за сигурност не значи, че страна-членка на Алианса може да обезпечи своята защита за сметка на разноските на другите съдружници. Принципът е взаимност в разноските за защита, според Брутния вътрешен артикул на страните, както е признато – най-малко до 2% от Брутният вътрешен продукт “. Това съобщи през днешния ден, 8 февруари, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов при откриването на годишната си конференция, оповестиха от Министерството . Tемата на форума тази година е „ Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и потреблението им към условията на концепцията на НАТО за въздържане и защита в евроатлантическата зона ”.

Адмирал Ефтимов разясни, че като отговор на непрестанно изменящата се среда за сигурност през последните години, въоръжените сили на съюзните страни, както и НАТО, са в развой на непрекъсната промяна. След приемането на новата Военна тактика на НАТО през 2019 година са създадени нови концепции, които да осъществят използването ѝ. Една от тях е Концепцията за въздържане и защита на евроатлантическата зона, с която беше обрисуван стратегическият метод за въздържане в зоната за отговорност на Алианса по отношение на цялостния набор от закани. Въведен е нов модел на обмисляне и нов модел на силите, учреден на адаптиране на системата за генериране на сили и за отговор.

„ Всички тези процеси се водят от Съюзното командване на НАТО на интервенциите, по тази причина поканих началника на щаба му - адмирал Йоахим Рюле, да участва и да можем да споделим в стеснен кръг какво чака НАТО от съюзните страни за имплементирането на тази тактика “, съобщи началникът на защитата. В програмата на конференцията ще бъде извършена и видеотелеконферентна връзка с представители на офиса на заместник-командващия по интервенциите и помощник-началника на щаба по подготовката на Съюзното командване на НАТО по интервенциите.

Като изключително значима и настояща дефинира тематиката на конференцията министърът на защитата Стефан Янев. „ Въпросът пред всички нас в този момент е освен по какъв начин Концепцията на НАТО за въздържане и защита в евроатлантическата зона ще рефлектира върху развиването и адаптирането на Българските въоръжени сили към новата действителност, само че и по какъв начин България може да обезпечи принос за нейното осъществяване “, сподели той. Министър Янев акцентира, че предвид на сериозната военно-политическа рецесия, пред която е изправен нашият район, се изискват смели, решителни и най-много национално виновни дейности.

„ Искам още един път да подчертая, че никой, по никакъв мотив, не ни постанова решения, свързани с нашата сигурност. България е суверенна страна и всички решения за предприемане на съответни дейности в региона на защитата се взимат от българското държавно управление и Народното събрание “, съобщи министър Янев. Той посочи, че в съюзен формат решенията се взимат след съвещания и с консенсус, като всяка страна-членка показва своята суверенна национална позиция.

В умозаключение началникът на защитата адмирал Ефтимов изрази вяра, че показаните отчети и полемиките ще генерират рационални оферти и насоки за адаптиране структурата на Въоръжените ни сили за гарантиране осъществяването на уговорките на Република България по обезпечаването на защитата на страната и тези в границите на груповата система за сигурност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР