София. Кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Даниел Митов прие мандата за съставяне

...
София. Кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Даниел Митов прие мандата за съставяне
Коментари Харесай

Кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Даниел Митов прие мандата за съставяне на правителство

София. Кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Даниел Митов одобри мандата за сформиране на държавно управление. Той му бе връчен, както е по закон, от президента Румен Радев. В Гербова зала участваха и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.
„ Очаквам в 7-дневен период да визиите състав на Министерски съвет, който да отговори на публичните упования за правдивост, обществена ангажираност и стопански напредък. Правителство, което да управлява страната дейно и да я изведе от днешната рецесия ", съобщи президентът Румен Радев.

Пред публицисти Даниел Митов заяви, че ГЕРБ ще поканят на публични съвещания за образуване на държавно управление „ Демократична България “ и „ ИТН “. Той бе безапелационен, че няма да търсят поддръжка от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Митов акцентира, че не са водили неофициални диалози с никого.
„ Ще задържим мандата колкото е належащо, няма да бавим ненужно процедурата. Ако установим, че няма късмет нашият проектокабинет да бъде подсилен, ще взимаме решения в оптимално къси периоди. Ще се опитаме да създадем всичко допустимо освен да влезем в периодите, а оптимално бързо да проведем нужните диалози “, увери кандидат-премиерът.
Във включване във „ Facebook “ по-рано Бойко Борисов разгласи имената на министрите в проектоправителството на ГЕРБ и заяви, че мандатът най-вероятно ще бъде върнат в четвъртък . Персоналният състав на проектоправителството е следният:

1. Даниел Митов – министър-председател

2. Томислав Дончев – вицепремиер, виновен за европейските фондове

3. Румен Христов – вицепремиер и министър на защитата

4. Любен Дилов – министър на туризма

5. Калин Вельов – министър на културата

6. Александър Иванов – министър на районното развиване и благоустройството

7. Екатерина Захариева - министър на външните работи

8. Кирил Ананиев – министър на финансите

9. Десислава Ахладова – министър на правораздаването

10. Ивелина Василева - министър на околната среда и водите

11. Десислава Танева - министър на земеделието

12. Делян Добрев - министър на енергетиката

13. Жечо Станков - министър на стопанската система

14. Проф. Костадин Ангелов – министър на опазването на здравето

15. Росен Желязков - министър на превоза

16. Красимир Вълчев – министър на образованието и науката

17. Деница Сачева – министър на труда и обществената политика

18. Красен Кралев - министър на спорта.

19. Христо Терзийски - министър на вътрешните работи

Всички парламентарно показани партии към този момент оповестиха, че биха подкрепили кабинет на втората политическа мощ – партията на Слави Трифонов „ ИТН “. На консултациите при президента през вчерашния ден ръководителят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов беше сбит, само че акцентира, че биха преговаряли за сформиране на кабинет единствено с партиите на митинга: „ Демократична България “ и „ Изправи се! Мутри вън! ". От „ ИТН “ към момента не са правили поръчка кой би бил претендентът им за министър председател. Причината – съблюдават Конституцията и чакат ГЕРБ да върнат мандата и той да стигне публично до тях.

Ако кабинет не се сформира и от втори опит, следва президентът Румен Радев да връчи трети мандат на партия по негов избор, като не е наложително това да е третата политическа мощ Българска социалистическа партия. Ако и този опит не сполучи, следва назначението на служебно държавно управление и предварителни парламентарни избори.
„ Късно е, сътрудници от " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън ", за китка. Пет пъти предупредихме, че моделът Борисов сега се окопава, пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание: " ИТН ", " Изправи се! Мутри вън " и " Демократична България " и те пет пъти я отхвърлиха. Точно с едно деяние бетонираха Борисов в един бранш - енергетиката ", съобщи на конференция водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Лидерът на АБВ Румен Петков се възмути, че предлагането на ГЕРБ за министър на превоза е досегашният – Росен Желязков.
„ Не бих му поверил ръководството на квартална механа, а Борисов отново желае да дава отговор за превоза на България “, уточни той.
Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР