София. Към момента имаме малко над 830 сигнала за нежелани

...
София. Към момента имаме малко над 830 сигнала за нежелани
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Към момента имаме малко над 830 сигнала за нежелани реакции на база 305 000 направени ваксини, ако имаме съмнения за нещо, ще се спира употребата на ваксина

София. Към момента имаме малко над 830 сигнала за нежелани реакции на база 305 000 направени ваксини. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в изявление за предаването „ Здравей, България “ по Нова телевизия .

По думите му 9 страни от 17 са спрели партидата на „ АстраЗенека “. „ Има две съществени аргументи за това ние да не вземем решението за прекъсване краткотрайно от приложимост на имунизацията. Над 90% е приложена към този момент имунизацията. Водещо би трябвало да бъде има ли подозрения, че тази ваксина може да е провокирала страничните реакции. Специален екип на Европейската организация по медикаментите досега е споделил, че не вижда причинно-следствена връзка. Вчера пристигнаха спомагателни известия от Италия и Дания за сходни случаи, тъй че доста деликатно следим обстановката, с цел да забележим дали ще се намерят доказателства. Става въпрос за тромбоза. В 18.00 часа имахме конгрес с Европейска комисия във връзка имунизациите и на него сътрудниците го оповестиха “, уточни Кунчев.

По думите му на всеки имунизиран се дава картонче с информация след ваксинирането, в което се вписва партидата на имунизацията и датата за последваща доза.
„ Ние сме заинтригувани системата за следене на положението след имунизацията да работи. Направили сме по този начин, че всеки, който има и най-малки подозрения, да може да оповестява. Към момента имаме малко над 830 сигнала за нежелани реакции на база 305 000 направени ваксини. Над 95% са за лека мъка, леко настинка, два – три часа неразположение и грипоподобни признаци. Когато има по-сериозни реакции като тромбоемболия, това води до основаване на експертна група, която да прегледа цялата документи и да види дали този човек е имал такива прояви и така нататък “, съобщи той.

По думите му в случай че има смъртен случай, здравните управляващи ще са наясно. „ Ако имаме подозрения за нещо, се стопира използването на имунизацията “, добави Кунчев.

„ Всеки ден се постановат ограничения, те доста мъчно се одобряват от време на време, само че това не ни отхвърля. Ген. Мутафчийски за 24 часа трансформира две отделения в Коронавирус отделения и те се изпълниха за 24 часа. Расте заболяемостта и цифрите го демонстрират. Расте и смъртността, само че досега реципрочно на заболяемостта. Засега не означаваме подобен растеж на смъртността, който да демонстрира, че английският вид е кой знае какъв брой по-тежък. От няколко лечебни заведения се насочва голям контингент от хора. Половината от болните в Кюстендил да вземем за пример се лекуват в лечебните заведения „ Пирогов “ и „ Св. Анна “ в София “, съобщи той.

„ Още предната седмица казахме цифрата от 300 на 100 000, с цел да затегнем ограниченията. Минахме я и въведохме избрани ограничения, само че има области, в които заболяемостта е под 100 на 100 000 души. Хората от РЗИ не знаят какво е почивен ден към този момент една година. Как да обясня на едно село в Търговишко, че затваряме учебните заведения, като при тях няма и един случай. Хората не желаят да слушат обстоятелства, а си желаят предходния живот. Много е мъчно да угодиш на всички. Всеки има мнение, ние се наслушахме на отзиви и на всевъзможни експерти “, уточни Кунчев.

„ Тежкият локдаун въздейства на заболяемостта, само че са толкоз доста факторите, че не може по елементарен математически метод да се каже дали като се наложи локдаун, ще се понижи заболяемостта. Трябва да имаме поради и каква е възрастовата конструкция на популацията и достъпа до здравна помощ. Разсъждението, че като създадем локдаун, ще спрем разпространяването, не е тъкмо.
Когато всичко въздейства, характерността на английския вид е такава, че се подвига заболяемостта на всички места. В момента ние сме с 500 на 100 000 заболяемост, Словакия да вземем за пример е с 1800 ма 100 000. Можем да ги стигнем, само че евентуално няма, тъй като постановяваме ограничения там, където е належащо “, добави Кунчев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР