София. Където и да живеят и да се трудят в

...
София. Където и да живеят и да се трудят в
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Където и да живеят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух и създават българско културно наследство

София. „ Където и да живеят и да се трудят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух, просвета и традиции. Многобройните ни контакти с българи зад граница – от най-близки до най-далечни точки на земята, ни убедиха в това. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която взе участие в откриването на онлайн научната конференция „ Българи оттатък Европа – институции и културно завещание “, проведена от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките, подкрепена от Фонд „ Научни проучвания “, оповестиха от прессекретариата на президента .

От института акцентираха смисъла на работата на вицепрезидента с българите в чужбина и положителното съдействие с президентската институция. „ Надявам се, че с нашата работа способстваме за вашите научни търсения “, акцентира Илияна Йотова.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките беше сътрудник на самодейността „ Будната България “ на вицепрезидента по случай Деня на националните будители предходната година. Стотици българи и потомци на българи от целия свят описаха в малко видео за свидните си парченца памет за родината, които сглобиха облика на будната България зад граница.

Последната виртуална самодейност на Илияна Йотова с българи в чужбина, отдадена на 24 май, „ Народността не пада там, дето знанието живей “ също потвърди, че даже в най-далечни места на света творчеството на български писатели и поети носи изразен български темперамент. „ Срещите ни с наши създатели, интелектуалци, общественици не престават, въпреки и виртуално “, уточни вицепрезидентът.

В приветствието си към участниците в научната конференция Илияна Йотова посочи, че проучването на културното завещание на българската диаспора е ключ към опознаването на националната еднаквост, на възприятието за принадлежност към българската общественост, към разгадаването на родовата памет. „ Анализирането на институциите и културното завещание на българите оттатък Европа има директен принос за укрепването на връзките сред България и стотиците към този момент „ дребни Българии “, пренесени от сънародниците по всички континенти “, означи вицепрезидентът.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР