София. Иван Таков, председател на БСП-София и БСП в СОС,

...
София. Иван Таков, председател на БСП-София и БСП в СОС,
Коментари Харесай

БЕНОВСКА ПИТА, Иван Таков: БСП да вземе София в коалиция, но по-успешна, от тази с Петков-Василев

София. Иван Таков, ръководител на БСП-София и Българска социалистическа партия в СОС, в „ Беновска пита “, във и по Радио К2 на 93.9MHz. на 9-и юли 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:



„ Добре сте пристигнали, към този момент стават 16 часа, откогато се разбра, че няма да има второ държавно управление на Политическа партия, не се знае дали въобще ще има още един кабинет в това Народно заседание! “, посрещна госта си Беновска. Иван Таков отговори, че към този момент е ясно, че ГЕРБ ще върнат мандата и се чака при кого ще отиде третия. 3 политически сили, в това число Българска социалистическа партия, са изявили подготвеност да го одобряват и да се опитат да сформират държавно управление. Той продължи: „ Но поради изявленията на претендента за министър председател Асен Василев аз към този момент имам някои подозрения, защото той заприказва за избори през октомври! “.
Критиките вътре в Българска социалистическа партия против присъединяване в ръководещата коалиция с партии, които идеологически се разграничават доста от Българска социалистическа партия.
„ Споменахте Асен Василев, аз не мисля, че той е към този момент определящ разпоредбите, само че казахте и „ Моята Българска социалистическа партия “! Още ли е Ваша Българска социалистическа партия? Има много вътрешно противоборство против присъединяване на Българска социалистическа партия в тази коалиция, против политиките на Корнелия Нинова? “, попита Беновска. Иван Таков отговори: „ В политиката и в живота аз съм моногамен! Както имам една брачна половинка и тя ми е в сърцето, по този начин и Българска социалистическа партия е моята партия и постоянно ще бъде моята партия! Независимо какво се случва! “.
„ Но Вие сте един от създателите на „ Социализъм 21 век “, една секта, която е много сериозна! “, продължи Беновска. Таков отговори, че това не е секта, а идейно течение в границите на партията. Българска социалистическа партия е многопластова партия и това е нещо обикновено. То усъвършенства разговора.
„ Петър Витанов, евродепутат от Българска социалистическа партия, си е подал оставката от Народно събрание, Крум Зарков съобщи искания за ръководство на Българска социалистическа партия, много гневно подлага на критика Нинова! Станислав Владимиров също влезе в остра дискусия с Нинова! Има ли някаква наклонност на изключване на такива хора? “, попита Беновска. Таков отговори, че напускането на Националния съвет никога не значи разграничаване от партията. Всеки има своите аргументи. Тези хора имат своя път, само че Българска социалистическа партия има потребност от тях!
„ И едно знаково лице, някогашният ръководител на Българска социалистическа партия и в този момент ръководител на ПЕС Сергей Станишев по своему е сериозен към присъединяване на Българска социалистическа партия във властта и влизането в тази коалиция! “, продължи Беновска. Иван Таков отговори, че освен Станишев, само че и самият той е имал бележки към присъединяване на Българска социалистическа партия в ръководещата коалиция. Тя е комплицирана коалиция, тъй като чисто идеологически четирите партии са доста разнообразни. „ Въпреки рецензията обаче, оценката за присъединяване на Българска социалистическа партия във властта е, че се свършиха част от уговорките, които Българска социалистическа партия пое пред своите гласоподаватели предходната година и то най-много в обществената сфера!. В понеделник Горско стопанство на Българска социалистическа партия е приел позиция против безотговорното държание на премиера в оставка с изгонването на 70 чиновници и дипломати от съветското посолство. Но би трябвало да бъдем почтени, че и в обществената, и в икономическата сфера се свършиха потребни за страната неща! “, безапелационен бе Таков.
Опитите за преименуването на пространството пред съветското посолство.
Водещата означи, че Горско стопанство на Българска социалистическа партия са се противопоставили и на преименуването на пространството пред съветското посолство. Иван Таков отвърна: „ Това бяха 3 отчета, импортирани от Демократична България, за преименуване на една зелена алейка, доста държаха да е тъкмо до оградата на съветското посолство, на един малко поовехтял, разрушен плочник пред метростанцията да бъде кръстен на името на Борис Немцов. Третият отчет беше за украинското знаме на фасадата на Столична община. Нито един от тези отчети не е влезнал в действие, защото ние ги обжалвахме пред регионалния шеф, той ги върна назад. Бяха още веднъж прегласувани от същото болшинство и оттова нататък те към този момент са в правосъдна фаза. Въпреки това в нарушаване на правилника и законите украинското знаме си се вее пред Столична община! “.
Изгонването на съветски дипломати от България.
„ Как се отнасяте към позицията на съветския дипломат Митрофанова, която заяви, че предходната седмица, че може би ще се наложи да се затвори посолството на Москва в България и реципрочно да се затвори българското в София, а тази седмица излезе с позиция, че връзките сред българи и руснаци не зависят единствено от властта! “, продължи Беновска и пусна запис от изявлението на Митрофанова от 28-и юни 2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

28 юни 22-ра
На страницата на Руското посолство във Фейсбук беше качен ексклузивен брифинг на Митрофанова.

„ Вчера, на 28 юни, в 17 часа бях извикана в Министерството на външните работи на България, където ми бяха връчени три вербални ноти. Едната изисква да бъде понижена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия личен състав на 25 души. В тази нота също се споделя, че по отношение на това, България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, чака се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе.
Втората нота съдържа лист от 34 дипломати и механически чиновници, които работят тук в България и те са оповестени за „ личност нон грата “. В третата нота още 36 души са оповестени за „ нон грата “. Това са моят готвач, водачи, защита на Посолството, счетоводители, всички механически служби на Посолството.
Правителството на Руската Федерация си резервира правото за взаимен, допустимо несъразмерен, отговор на сходни „ извънредно вражески дейности ”.
Много е тъпо, че държавното управление на България се пробва по подобен метод доста мощно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Таков съобщи, че тъкмо в тази връзка е била и позицията на Горско стопанство на Българска социалистическа партия. Той продължи, че никое държавно управление не може да унищожи връзките сред българския и съветския народ! „ Онзи ден отбелязахме 143 години от определяне на дипломатически връзки сред България и Русия. Въпреки всичко, което се случва, аз и Вие сме наясно с позитивните настроения на по-голямата част от българските жители към Русия! Тази връзка датира толкоз от дълго време. Русия има може би най-голяма заслуга за Освобождението на България от 5 вековно иго! Това също не би трябвало да се не помни! Да, никой не слага под въпрос европейското ни участие, само че това не значи, че не може да имаме естествени и взаимноизгодни връзки с Русия! “, безапелационен бе Таков.
Беновска продължи: „ Наскоро четох догадка, дори не знам дали да я кажа, че в случай че НАТО разгласи война на Русия, ние механично би трябвало да влезем в тази война против Русия! “. Иван Таков отговори: „ Искрено имам вяра, че няма да се стигне до такава степен! Няма война, която може да бъде оправдана, това би трябвало да си го кажем! Но постоянно би трябвало да сме малко по-критични и да търсим пояснение за какво се случва, с цел да не повтаряме същите неточности и в бъдеще! “.
Изборът на Таков за ръководител на Горско стопанство на Българска социалистическа партия София и опитите му да консолидира социалистите в столицата.
Водещата напомни, че Таков е бил определен за ръководител на Горско стопанство на Българска социалистическа партия София на последната конференция от 22-и март и пусна запис от конференция на Таков и Паргов след конференцията:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н Таков, Вие не влизате ли в „ стадото на черните овце “, което сега Калоян Паргов оглавява в обкръжението на Корнелия Нинова, през техните очи? И каква последователност, кое ще наследите като управленчески метод и като ръководител на БСП-София, и като началник на общинската група на Българска социалистическа партия от Калоян Паргов?

Иван Таков: Г-жо Беновска, първо желая една корекция да направя във Вашия въпрос, питания и коментар към Калоян Паргов! Не ме е избрал Калоян Паргов, той към този момент не е пратеник на конференцията, а ме избраха 157 делегати на градската конференция. Ако би трябвало да сме точни!

Илиана Беновска: Приемам!

Иван Таков: Както сподели господин Паргов тази вечер ще има съвещание на групата. Разбирам, че се отдръпва от председателското място, тъй че групата към този момент ще реши оттук насетне кой ще я води в общинския съвет. За това би трябвало да сме безусловно ясни, тъй като при нас процедурите са демократични и ясни. Както се случи и през вчерашния ден изборът ми на скришен избор.
Доколкото това какво ще наследя като практики, като управленчески метод – аз има собствен личен жанр на управление на организация. Вече съм 6 години ръководител на регион „ Възраждане “ на БСП-София. Така че аз имам личен жанр на правене на нещата. Градският съвет също познава този мой жанр, защото аз съм бил заместник-председател 2 години. А и с вчерашния си избор, огромна част от делегатите са членове на районни препоръки, с които подкрепям стеснен контакт, огромна част са и ръководители на районни препоръки. Така че считам, че те добре познават моите качества и моя жанр на работа. Всеки несъмнено има самостоятелен жанр на работа и метод към нещата. Но това, което сподели господин Паргов, че от далечни времена сред „ Леге “ и „ Позитано “ е имало напрежение, аз желая да кажа, че моята цел е това нещо по един или по различен метод да завърши! Защото това разделяне, през вчерашния ден имах късмет да го кажа и пред делегатите, не ни прави по-силни! Напротив, то ни изхабява цялата сила във вътрешнопартийни битки. Затова и моят жанр постоянно е бил подобен – не да деля, а да сплотявам и да вървим напред!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Таков разяснява: „ Преди два месеца също гостувах във Вашето предаване, Вие ми пуснахте същия клип! Явно Ви е харесал, което е хубаво! Моята поръчка беше за консолидация в градската организация, тъй като преди месец март разломите бяха станали доста огромни! За последните 100 дни съм обиколил всички районни препоръки и организации в столицата и мисля, че сме на правия път! Тази консолидация се вижда към този момент освен в районните препоръки, само че и в градската организация! Мисля, че вървим по прав път и във връзка с споровете, които имаше през годините сред „ Леге “ и „ Позитано “, тъй като това са нещата, които ни разделят – вътршнопартийните боричкания! “.
Местните избори.
„ На локалните избори ще вземете ли кметско място? И дръзновен ли сте да бъдете претендент за кмет на София? Дали ще увеличите числеността на общинските съветници, с цел да можете да наблегнете на обществената политика? Дали ще получите поддръжка от Корнелия Нинова, тъй като Вие, с опрощение, наследявате Калоян Паргов, който беше фрапантно отхвърлен от Народно събрание и от всичките му позиции? “, попита Беновска. Таков отговори, че преди всичко търси поддръжка от членовете и симпатизантите на градската организация. Разбира се и от членовете на цялата партия. Той беше безапелационен, че след изборите Българска социалистическа партия би трябвало да взе участие в ръководството на Столична община. „ На мен ми е ясно, че без предизборна или следизборна коалиция няма по какъв начин да управляваме! Но по този начин или другояче аз поставям старания и се надявам цялата градска организация да го прави това, ние да участваме в идващото ръководство! “.
Иван Таков съобщи, че зависи от доста неща дали ще съумеят да усилят броя на общинските си съветници, защото е евентуално преди локалните избори да има и предварителни парламентарни избори. Това ще е лакмус за моментното положение на партията.
Топлофикация София.
„ Ще запазите ли този изразителен език, който употребявате, ще изтъквам какво казахте за Топлофикация София – „ За толкоз тежкото положение на общинското сдружение Топлофикация София ръководещите в Столична община може да се опитат да трансферират виновността на Петър Димитров, на слънчевите изригвания, на черните гарги, на който изискат! Но това няма значение, тъй като даже и за тях е ясно каква е повода “? “, попита Беновска. Иван Таков отговори, че застава зад тези свои думи. Той беше безапелационен: „ През последната една година има и справедливи аргументи, само че да прехвърляш виновността на Петър Димитров е извънредно неуместно! Затова им споделих, че те не може да не престават да бягат от своята отговорност! От неприятното ръководство освен на Топлофикация, само че и на други общински сдружения! “.
Председателят на столичните социалисти съобщи, че отговорностите на общинското сдружение се натрупат от много време и самият той слага въпроса от 2013 година През годините са създавани разнообразни работни групи, които стигат до някакви заключения, след което ръководещите от ГЕРБ или Фандъкова споделят – идват избори, няма по какъв начин да продължим! След това идва нов общински съвет, основава се нова работна група и още веднъж всичко се повтаря!
Катастрофата на бул. „ Черни връх “.
„ Преди малко казахте, че желаете повече районни кметове, аз ще го свържа с злополуката на бул. „ Черни връх “, при която починаха две млади девойки. Вървят всякакви митове, че този Семерджиев, татуирания водач, който бил под чадър или предпазен очевидец, бил в компанията на брачна половинка на заместник-кметицата на регион „ Панчарево “, някогашна мисис България. Къде е ролята на Столична община и в предотвратяването на такива произшествия, само че и в преразглеждане чистопълтонстта на фирмите, които ръководят София? “, попита Беновска. Иван Таков отговори, че този случай е извънредно драматичен, само че следващ и не може да чакаме нещо да се случи, с цел да видим, че има проблем. Той продължи: „ Не знам дали можем да отдадем случилото се на една или друга компания, в която е бил въпросния човек, само че ролята на Столична община е ясна. В тези връзки на пътя са забъркани освен Столична община, в това число Министерство на вътрешните работи и КАТ и доста други институции! “.
Беновска изясни: „ Въпросът ми съдържаше, дано да не се парцелираме по този начин, това, че Вие сте в СОС, че сте ръководител на БСП-София, това не ни отделя от случилото се! Кой би трябвало да работи запитвам аз? “. Иван Таков съобщи, че би трябвало да се взимат превантивни ограничения. Ако е имало чадър, то забърканите лица би трябвало да си понесат отговорността. Но съответния случай би трябвало да се разяснява едвам откакто е ясна цялата фактология!
Оценката му за Кирил Петков и Асен Василев като политици.
Иван Таков съобщи, че съгласно него двамата не са имали нужния опит, макар че са взели участие в предишни служебни държавни управления. Но в сегашната тежка обстановка на разнообразни рецесии те не са били подобаващия избор да ръководят страната.
Подаръкът.
Беновска се обърна към госта си: „ За спомен от тяхното ръководство нещо чисто алегорично, тениската на предаването Harvard law, just kidding! Това не е единствено комизъм, само че и отношение към действителностите! “. Иван Таков отговори: „ Университетът не прави индивида! Обикновено не са отговорни образователните заведения! “.
Водещата подари на госта си алена ябълка, Конституцията и българско знаме с думите: „ А алената ябълка вкарва ли в отговорност индивида? Знаете символиката, това е знак на доверие! “. Таков отговори: „ Не алената ябълка, а виновното отношение! Поне за хората, които са на изборна служба – виновното отношение към техните гласоподаватели и към всички жители е най-важно! “. Така приключи диалогът сред Иван Таков и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-и юли 2022 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР