София. Искаме оставката на д-р Петко Салчев като управител на

...
София. Искаме оставката на д-р Петко Салчев като управител на
Коментари Харесай

Асоциацията на зъботехниците поиска оставката на управителя на НЗОК

София. Искаме оставката на доктор Петко Салчев като шеф на Националната здравно-осигурителна каса поради отвод да извърши бюджета от 2 млн. лева за „ безвъзмездни зъбни протези “. Ощетени са българските пациенти и по тази причина настояваме за незабавна среща с НЗОК, с цел да намерим метод законът да бъде изпълнен.Това сподели през днешния ден Стоян Котев, заместник-председател на Българската асоциация на зъботехниците на конференция в Българска телеграфна агенция, оповестиха от асоциацията.

Той беше безапелационен, че проблем сред зъботехниците и стоматолозите няма и решението на проблема не зависи от сделка сред тях, както настояват от Касата. Ако с разбирателството сред две класи може да се трансформират законите на Народно събрание и да се харчи бюджета на НЗОК, тогава какъв е смисълът от тези институции, попита Котев.

През септември 2021 година Народното събрание заложи в актуализацията на бюджета на НЗОК 2 млн. лева, с които да бъдат подкрепени пациентите с потребност от зъбна протеза. Нито лев от тази сума не е усвоен досега, като сумата стои неусвоена в запаса на Здравната каса. Бездействието й е важен обществен проблем, който касае главно най-слабо предпазената обществена група – българските пенсионери, съобщи ръководителят на БАЗ Иван Бурджев.

Весислав Цветанов, член на УС на БАЗ уточни, че държанието на НЗОК съставлява бойкот посредством безучастие и неистина. Той описа, че през последните 4 месеца от асоциацията са изпратили голям брой писма с оферти за решение на казуса, на които НЗОК е отговаряла със забавяне, за да изтече годината и средствата да не бъдат усвоени.

Считаме че бездействието на касата е съзнателно и поради неналичието на интензивност за въвеждане на медицински документ „ предопределение “, който е очакван в закона и който макар единодушието на БАЗ и НЗОК още през 2020 година, към момента липсва в приложенията към Националния рамков контракт, добави Георги Дулев, член на УС.

Юристът Недко Радев от правна адвокатска фирма Евролекс България акцентира, че след обширен разбор на българското и европейското законодателство юристите са разкрили редица нарушавания. Налице е законодателна воля, изразена в Закона за бюджета на НЗОК от 2021 година изделието „ тотална зъбна протеза “ да се заплаща от касата и няма законодателна спънка за това. Законът позволява изписването на зъбни протези да става с решение на Надзорния съвет на НЗОК.
Д-р Радулов разказа обстановката с поговорката „ царят дава, падарят не дава “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР