София и България се готвят да посрещнат за първи път

...
София и България се готвят да посрещнат за първи път
Коментари Харесай

За първи път имаме възможност да се докоснем до частица от мощите на Кирил и Методий

София и България се готвят да посрещнат за първи път мощи на светите равноапостоли Кирил и Методий. Става дума за част от ръката на Св. Кирил и две частички от ребрата на Св. Методий. Те се пазят в гръцкия православен манастир Есфигмен в монашеската република Света Гора.

Поканата е отправена от българския патриарх Неофит, а светинята идва от Света Гора. 
Светите мощи ще бъдат посрещнати в центъра на София на 23 май в 12 часа на кръстовището на бул. „ Христо Ботев “ и бул. „ Александър Стамболийски “. С литийно шествие по булеварда ще бъдат пренесени в митрополитския катедрален храм „ Света Неделя “ за всенародно поклонение, което ще продължи до 25 май на обяд, когато мощите ще бъдат изпратени за Света Гора.
" В самото начало на 13 век става едно катастрофично събитие на Балканите - заради вътрешни византийски интриги рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, вместо да продължат за Йерусалим, обсаждат и превземат Константинопол и тогава велики реликви и светини напущат рамките на тогавашна Византия и се занасят в доста църкви на Запад ", сподели за БНР архимандрит Никанор - свещеник на Църногорския манастир. 
 
През 80-те години на предишния век мощите са върнати от Римокатолическата черква на Солунската архиепископия и оттогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен. Смята се, че за първи път на следващия ден те ще се намират на славянска православна земя отвън Гърция. 
Тленните остатъци на светиите се свързват с чудотворност. 

" Бог, желаейки да ни утвърждава, да ни дава вяра във вярата, снизхожда толкоз доста, че прави в духовното сърце на тези, които доста го обичат, своя дом, свое жилище и посредством благодатта си изпълва цялото им създание ". 

 Отец Никанор Повече можете да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Радостина Билярска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР