София. Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е в

...
София. Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е в
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е в интерес на целия регион и на ЕС

София. Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е в полза на целия район и на Европейския съюз. България ще продължи да поддържа напъните на своите съседи в този развой. Това съобщи президентът Румен Радев на работна среща през днешния ден с министър-председателя на Албания Еди Рама, оповестиха от прессекретариата на президента . Президентът удостовери поддръжката на страната ни за готовността на Албания да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

България високо прави оценка постигнатото от Албания за осъществяване на Копенхагенските критерии за участие, в това число и за европейското отношение към националните малцинства в страната, измежду които и българското, уточни Румен Радев. От извънредно значение е процесът на европейска интеграция на Балканите да стъпва върху устойчиви и необратими резултати при построяването на връзки на другарство и добросъседство в района, за което Албания е отличен образец, съобщи още президентът. Обща бе оценката, че интензивният директен двустранен разговор сред обособените страни, както и срещите на високо равнище, дават опция за търсене и намиране на общи решения за бъдещето.

Албания се стреми да покачва още повече качеството на образованието и науката в страната и ще работи за разширение на партньорствата в тази сфера, както и за привличане на своя територия на одобрени задгранични университети, стана ясно от думите на Еди Рама. Той открои интереса на албанските младежи към българските университети и насочи покана водещо българско висше учебно заведение да открие собствен филиал в Албания.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР