София. Един от най-търсените български диригенти в света Павел Балев

...
София. Един от най-търсените български диригенти в света Павел Балев
Коментари Харесай

Маестро Павел Балев поставя за първи път Хофманови разкази във Варна

София. Един от най-търсените български диригенти в света Павел Балев слага за пръв път в кариерата си „ Хофманови разкази “ от Офенбах, продукция на Държавна опера Варна с премиера на Опера в Летния спектакъл и ММФ „ Варненско лято “ на 14 юли 2021.
„ Отказвал съм това мъчно заглавие, когато бях млад диригент, тъй като смятах, че не съм подготвен за него. Като сюжет и драматургия, „ Хофманови разкази “ е доста комплициран пъзел, отличаващ се с особена фрагментарност. За малко време се появяват облици, които бързо изчезват, което не пречи те да бъдат подплатени със мощна артистична и звукова характерност.

Постоянно се преплитат герои и сюжетни линии и цялата тази раздробеност изисква изключителна дисциплинираност от оркестъра и диригента, детайлно познаване на либретото и гъвкава реакция. Тази фрагментарност, която загатнах, не разрешава на човек да се отпусне и да се остави на потока на музиката, какъвто тук съвсем не съществува. Срещат се нахвърляни красиви изречения, за арии мъчно може да се приказва, в най-хубавия случай за някакъв романс или шансон, само че не и за песен. Самият оркестър няма комплицирани задания, само че за сметка на това му се постанова непрестанно да влиза в нови провокации като промяна на темпа, персонажи, обстановки “, изяснява спецификата на операта диригентът.

Немският публицист, композитор, диригент, музикален критик и художник Е. Т. А. Хофман е първообраз на основния воин в операта „ Хофманови разкази “ - поетът Хофман. В една радостна нощ с другари той споделя за любовта си към механичната кукла Олимпия, куртизанката Жулиета и оперната певица Антония и тези три невероятни истории отразяват в типичния тайнствен жанр на Хофман многоликите превъплъщения на човешката фикция.

С ролята на поета Хофман известният тенор Иван Момиров, роден във Варна, ще означи 25-годишната си креативна активност. „ Като чувам Иван Момиров на подготовките, мога да си показва, че „ Хофманови разкази “ в действителност ще бъде огромен триумф за него и за Варненската опера. Той е доста добре квалифициран, доста във вътрешността е проникнал в облика, навлязъл е надълбоко в цялото произведение и неговото създаване. Играе със страхотна пристрастеност, извънредно еластичен е в игра и в пеене, прави всичко с голяма мотивация и отдаденост. Това е хубаво, само че още по-хубаво е, в случай че актьорът може да убеждава със своята интерпретация. Това Иван Момиров го може, той може да убеждава и съгласно мен ще бъде доста мощен Хофман “, уверен е маестро Павел Балев.

Наред с Арията на механичната кукла, изключително известна е извънредно красивата Баркарола, в която текст и музика са съчетани в такова съвършенство, че няма по какъв начин да не се насладиш на този шансон. Всъщност Баркаролата не е от „ Хофманови разкази “, а от претърпялата крах опера на Офенбах „ Рейнски русалки “. Композиторът съживява това музикално украшение, като го внедрява в „ Хофманови разкази “, откъдето то придобива голяма известност и постоянно се извършва като независимо произведение.

„ ХОФМАНОВИ РАЗКАЗИ ”

Опера от Жак Офенбах

По едноименната пиеса на Жул Барбие и Мишел Каре, основана върху приказки
на Е. Т. А. Хофман
Либрето Жул Барбие

14 юли, 21.00, Летен спектакъл. Премиера на Опера в Летния спектакъл и ММФ „ Варненско лято “ 2021

Постановъчен екип:
Диригент Павел Балев
Режисьор Урсула Хорнер - Австрия
Сценограф Мария Ветероска, Република Северна Македония
Костюмограф Мария Пупучевска, Република Северна Македония
Дизайнер осветяване - Васил Лисичов, Република Северна Македония
Диригент на хора - Цветан Крумов

Действащи лица и реализатори:

Хофман - Иван Момиров
Никлаус - Михаела Берова
Олимпия - Пламена Гиргинова
Жулиета - Димитринка Райчева
Антония - Илина Михайлова
Андреас - Даниел Христов
Кошенил - Христо Ганевски
Питикиначо - Мария Палматите
Франц - Арсений Арсов
Линдорф - Евгений Станимиров
Копелиус - Пламен Димитров
Дапертуто - Венцеслав Анастасов
Доктор Миракъл - Деян Вачков
Спаланцани - Александър Баранов
Креспел - Гео Чобанов
Гласът на майката на Антония - Силвия Ангелова
Шлемил - Свилен Николов
Лутер - Петър Петров

Оркестър и хор на Държавна опера Варна
Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев.
Асистент-режисьори: Люпка Якимовска, Иво Йорданов. Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР