София е път да отбележи поредна нулева година в борбата

...
София е път да отбележи поредна нулева година в борбата
Коментари Харесай

И тази година ще е нулева за борбата с мръсния въздух в София

София е път да означи поредна нулева година в битката с мръсния въздух. Мерки за ограничение на трафика и облекчение на тапите няма, а единствената стратегия в деяние - за замяна на старите печки на въглища и дърва, се извършва с микроскопични резултати.

По две европейски стратегии Европейски Съюз отпуска милиони евро на България за замяна на старите уреди за битово отопление на твърдо гориво със модерни отоплителни системи. Отоплението с твърдо гориво е вторият главен фактор за замърсяването на въздуха в града след уличната прахуляк, сподели наскоро изследване, поръчано от Столична община. Както е известно, по въпроса за запрашаването общината също не прави нищо и европейската ни столица продължава да се почиства главно със изсъхнало метене. За миене на улици се наливат милиони всяка година, само че болшинството столичани виждат цистерните един път на няколко години.

„ Сега “ зададе въпроси на „ Московска “ 33 какъв брой остарели печки са били сменени до момента в града. От администрацията предоставиха частични данни единствено за някои елементи на града. От тях излиза наяве, че например в регион „ Панчарево “ следва да бъдат инсталирани 312 уреди на пелети. Става ясно и че работата по подмяната е почнала едвам на 27 септември - при състояние, че двете стратегии за замяна са стартирали преди две години.

В Железница и Бистрица все още са инсталирани 33 нови устройства за отопление на пелети, а в регион „ Лозенец “ е осъществен монтаж на 2 (два) отоплителни уреди със зареждане на природен газ. Без съответни данни от общината изброяват, че през октомври нови устройства за отопление на газ ще се инсталират и в регионите " Банкя ", " Връбница ", " Илинден ", " Красна поляна ", " Кремиковци ", " Нови Искър ", " Овча купел ", " Подуяне " и " Сердика ".

Данните наподобяват отчайващо ниски в случай, че в София на твърдо гориво – въглища или дърва, по публични данни се отопляват към 55 000 семейства. Те обаче удостоверяват констатациите на редица проучвания, че Столичната община не употребява дейно великодушното финансиране за битка с мръсния въздух в София. По стратегия №1 Столична община разполага с над 44 млн. лева Сумата е планувана за подмяната на още 15 000 замърсяващи печки, а крайният период за приключването на плана е 2023 година Към началото на октомври подписаните контракти с семейства са общо 4897. С темповете обаче, с които Столична община работи и подменя инсталациите, усвояването на европейските средства в цялостния им размер наподобява все по-невъзможно.

Не е по-добре и осъществяването на втората стратегия, по която са планувани общо 6,86 млн. евро. Тези пари би трябвало да стигнат за подмяната на към 5000 остарели печки в София. В началото на годината обаче от „ Московска “ 33 оповестиха, че по същата стратегия до този миг са заменени едвам 16 (шестнадесет) уреда. Сега данни не бяха предоставени. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР