София е лидер в строителството на апартаментиБлизо 25% от новите

...
София е лидер в строителството на апартаментиБлизо 25% от новите
Коментари Харесай

25 на сто от новите жилища са къщи

София е водач в строителството на жилища


Близо 25% от новите жилища, които са излезли на пазара през последните 10 години, са къщи или жилища с най-малко 6 стаи, сочат данните на Националния статистически институт. За последните 10 години жилищата са нарастнали с 205 хиляди и в края на 2017 година общият им брой е 3,051 млн. Населението на страната непрекъснато понижава като всяка година жителите на България се топят с към 50 хиляди души, или колкото един приблизително огромен град. Успоредно с това броят на жилищата непрекъснато пораства. В резултат редица жилища и къщи в дребните обитаеми места на страната остават празни, тъй като притежателите им са се преместили в по-големи градове или в чужбина.

Най-бурно строителство през последните 10 години се развива в столицата и в област Бургас, сочат данните на Национален статистически институт. На трето място, само че с много огромна разлика от класираните на първо и второ място, е област Варна. В София броят на жилищата за интервал от 10 години е повишен с 81,89 хиляди, като в края на 2017 година те са близо 610 хиляди В същото време жилищата в област Бургас се усилват с близо 80 хиляди до 288 хиляди В област Варна жилищата се усилват с 36,81 хиляди през последните 10 години и доближават близо 260 хиляди На четвърто място е област Пловдив с нарастване на жилищата с 19,4 хиляди до 324 хиляди

И до момента в който жилищата в градовете бързо нарастват, в селата понижават, сочат данните на Национален статистически институт. Това се дължи както на бутането на противозаконни постройки, по този начин и на естественото рухване на остарели къщи по селата, в които от години не живее никой. Като за целия Северозападен регион и за Северния централен регион на страната се регистрира спад на броя на жилищата през последните 10 години.

Любопитно е, че броят на жилищата с най-малко 6 стаи е повишен с 51,1 хиляди през последните 10 години. Това са най-вече къщи, само че има и огромни жилища с доста стаи. Като от тях с 27,3 хиляди нарастват многостайните жилища в градовете, а с 23,7 хиляди – в селата. Най-голям растеж обаче има при тристайните жилища, които за 10 години се усилват със 117 хиляди и към този момент надминават 1,315 млн.

Общият брой на многостайните жилища е 173,8 хиляди, сочат още данните на Национален статистически институт. Като най-вече огромни къщи и жилища има в област Пловдив – над 16,4 хиляди Като множеството от тях са в селата в региона. На второ място с 11,4 хиляди жилища с най-малко 6 стаи е област Благоевград. Столицата остава чак на трето място с 10,8 хиляди многостайни жилища. Веднага по-късно се подрежда Кърджали с 10,4 хиляди Едва по-късно са областите Бургас и Варна надлежно с 9,9 хиляди и 9,2 хиляди многостайни жилища.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР