София. Две лица са предадени на съд за причиняване на

...
София. Две лица са предадени на съд за причиняване на
Коментари Харесай

Две лица са предадени на съд за причиняване на смърт при професионална непредпазливост, съобщиха от прокуратурата

София. Две лица са предадени на съд за причиняване на гибел при професионална несъобразителност, оповестиха от прокуратурата . Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт за закононарушения по член 123, алинея 1, прочие 2 алт. 1 от Наказателен кодекс, осъществени от 39-годишния К. Ч. и 34-годишния Р. М. В хода на досъдебното произвеждане са събрани доказателства, въз основа на които СГП е счела, че двамата обвинени са предизвикали по несъобразителност гибелта на К. М. заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха.

Доказателствата, събрани при следствието сочат, че К. Ч. и Р. М. били шефове на комерсиално сдружение и на заведение в централната част на столицата. Тъй като пред фасадата на заведението циментовата настилка била мощно износена, а била и под надолнище, за да обезпечат удобен достъп на клиентите до заведението обвинените решили да инсталират железна платформа с дъсчена обвивка – декинг, с приблизителна дължина 10 метра и широчина 3 метра по продължение на фасадата на заведението в това число и входа му. Платформата била инсталирана през есента на 2016 година Първоначално след привършване на работното време на заведението платформата се разглобявала ръчно и мястото било освобождавано за паркиране на коли. В края на 2016 година обвинените решили платформата да бъде повдигана автоматизирано в полувертикално състояние и да остава по този начин във времето, в което заведението не работи напрегнат на опънатите сили на носещи стоманени въжета. В осъществяване на това решение на обвинените била направена съответната реорганизация от същия реализатор, който инсталирал платформата. Не бил формиран писмен контракт, нямало планова документи, писмена директива за безвредна работа с платформата, както и информация с техническите ѝ данни и параметри. К. М. работел в заведението като барман. Инструктаж за работата с платформата не му бил извършен нито при постъпване на работа, нито в следствие. На 07.12.2018 година към 07:37 ч. К. М. застанал под платформата и задействал подемния ѝ механизъм чрез две отдалечени устройства. Внезапно стоманените въжета на подемния механизъм се скъсали на две места и платформата паднала върху К. М. Двама очевидци неотложно повикали незабавна здравна помощ на тел. 112, повдигнали платформата и К. М. съумял да излезе. Той бил откаран в УМБАЛСМ „ Пирогов “ с голям брой травматични увреждания, където без значение от извършеното лекуване на 09.01.2019 година умрял.

В хода на следствието са събрани доказателства и са осъществени експертизи, които са довели до извода, че двамата обвинени са нарушили условията на Наредба № 5 от 11 май 1999 година за реда, метода и периодичността на осъществяване на оценката на риска, на Наредба № 7 от 23 септември 1999 година за минималните условия за здравословни и безвредни условия на труд на работните места и при потребление на работното съоръжение, както и на Закона за здравословни и безвредни условия на труд.Обвиняемите са неосъждани, с висше обучение. Предстои осъществяване на разпоредително съвещание по делото от Софийски градски съд.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР