София. До 30 ноември 2021г. ще бъде отворен приемът по

...
София. До 30 ноември 2021г. ще бъде отворен приемът по
Коментари Харесай

Заместник-министър Георги Събев: До 30 ноември ще бъде отворен приемът за стартова помощ на малки земеделски стопанства

София. До 30 ноември 2021г. ще бъде отворен приемът по подмярка 6.3 „ Стартова помощ за развиване на дребни аграрни стопанства “ от Програмата за развиване на селските региони. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите и началник на Управляващия орган на ПРСР Георги Събев при разкриване на видеоконферентна среща на Тематичната работна група по разискване плана на насоки за кандидатстване по подмярката със заинтригуваните страни, оповестиха от МЗХГ .

По думите му, с използването на стартовата поддръжка се цели да бъде ускорена модернизацията и софтуерно обновяване на дребните аграрни стопанства, като се увеличи тяхното икономическо развиване. Той уточни още, че с приоритет ще се преглеждат планове на претенденти с обучение в региона на селското стопанство, биологични производители, както и тези, които развиват активност в планинските региони.
Заместник-министър Събев напомни, че общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е близо 40 млн. лв.. Максималният размер на средствата за един претендент е до 30 хиляди лв., като изплащането им ще се прави на два стадия. Първото заплащане ще бъде на стойност близо 20 хиляди лв. и ще се осъществя до два месеца след подписване на административния контракт. Окончателното заплащане ще се извърши след точна реализация на бизнес проекта, което ще се удостовери с инспекция на място от Държавен фонд „ Земеделие “-Разплащателна организация.
Потенциалните претенденти би трябвало да са регистрирани аграрни производители и да имат стопанство със общоприет индустриален размер (СПО) сред левовата равноценност на 2000 евро и 7999 евро, в това число.
На срещата бяха разисквани опциите за облекчение изискванията за кандидатстване, от страна на бенефициентите, допустимостта за финансови действия и правенето на бизнес проекти, за повишение продуктивността на дребните стопанства и икономическата им собственост.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР