София. Днес в Световния ден на ООН си напомняме, че

...
София. Днес в Световния ден на ООН си напомняме, че
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева: Хората с интелектуални затруднения остават невидими

София. Днес в Световния ден на Организация на обединените нации си подсещаме, че една от значимите цели на хилядолетието е никой да не бъде пропуснат. Онова, което ми се коства, че е главен проблем, е събитието, че младежите с интелектуални усложнения не просто са забравени, те остават невидими. Затова ние би трябвало да ги " осветим " и да им дадем късмет да бъдат чути. Това сподели омбудсманът Диана Ковачева на изложбата " И ние можем ", отдадена на хората с увреждания, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

" 3-ти декември - Световният ден за хората с увреждания, искахме да го отбележим като дадем думата на хората с увреждания - на тези, които желаят гласът им да бъде чут. Според мен ролята на омбудсмана е да усилва гласа на тези, които пази и да им даде опция и място, където самите те да приказват за своите достижения и това, което им пречи да реализират фантазиите си ", съобщи Ковачева. Тя добави, че е поканила младежи, които желаят да споделят един съответен проблем, с който " ние дружно би трябвало да се опитаме да се преборим " - правото на труд. По думите й за хората с интелектуални усложнения да работят е предизвикателство.

" Днес бих желала да покажа, че тези хора са по-организирани, по-мотивирани и по-отговорни от останалите. Те са доста способни ", уточни омбудсманът. Тя акцентира, че казусът с упражняването на труд не стартира от момента, в който желаят да стартират работа, той стартира с образованието.

" Хората, които се образоват в помощни учебни заведения въобще не получават дипломи, с които да продължат образованието си е доста сериозен проблем. Онези от тях, които са в общите елементарни учебни заведения нямат задоволително добре приспособени пособия и учебници и задоволителен брой срещи с ресурсен преподавател ", сподели Ковачева.

Зорница КОСТАДИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР