София. Днес бях в парламента, бях и в Министерски съвет

...
София. Днес бях в парламента, бях и в Министерски съвет
Коментари Харесай

Вицепремиерът Корнелия Нинова: Мораториум върху цените на тока, парното и водата ще има

София. Днес бях в Народното събрание, бях и в Министерски съвет при премиера и ние считаме, че би трябвало да има мораториум. Имам поради освен Българска социалистическа партия, само че и съдружните сътрудници, само че не по този начин, както го направиха ГЕРБ. Те предложиха дата 1 януари 2021 година - няма по какъв начин да наложиш мораториум със задна дата. Мораториумът би трябвало да е от 16 декември нататък и ние сме „ за “ това. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия, вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в ефира на БТВ, оповестиха от пресцентъра на партията .

В предаването „ Лице в лице “ тя изясни, че не схваща създалата се нервност в Народното събрание, защото това е към този момент одобрена европейска процедура: „ В предизборната акция доста пъти съм говорила и давала образци - в Испания постановиха таван на цените на природния газ през ноември 2021 година за 3 месеца. Румъния наложи таван на цените за електричество и газа, на 15 септември таван на цените на електричество постановиха в Унгария. Това са 3 европейски страни, които към този момент са го създали, с цел да защитят народите си “, разясни Нинова, която бе безапелационна, че мораториум ще има, само че той не би трябвало да е със задна дата.

Нинова посочи, че не споделя мнението, че по този метод ще банкрутират всички частни сдружения, които придвижват електрическа енергия, а слага преди всичко грижата за фамилиите и семействата: „ Наистина е безусловно непостижимо за някои от тях да поемат още 11% нарастване на цените на тока. Това ще докара и до още по-голямо нарастване на всички други цени. Ръстът на приходите не може да стигне тази инфлация и това нарастване “, сподели още тя.

Лидерът на левицата изясни за какво през днешния ден са предложили основаването на такава комисия: „ Тази краткотрайна комисия в Народното събрание да даде оферти за решения. След като мине мораториума какво би трябвало да променим в Закона за енергетиката по този начин, че да не пострадат и ЕРП-та, и частни сдружения, и промишлеността, и стопанската система. Какво би трябвало да се промени в правилниците, наредбите, по които работи КЕВР, тъй като и там има доста какво да се трансформира. Методиката за определянето на цените “. По думите й задачата на тази комисия е умело и експертно да каже на народните представители, в случай че желаят след мораториума да се погрижат за хората и стопанската система какво би трябвало да трансформират. „ ГЕРБ направиха някакъв бойкот на цялата концепция, полемиката вътре се обезличи “, добави Нинова като по думите й датата може да бъде изменена още от на следващия ден. Като министър на стопанската система и промишлеността тя съобщи, че в околните 3 месеца няма да има нарастване на цената на тока.

Корнелия Нинова изясни, че Министерството на стопанската система и промишлеността е голямо, с доста отговорности и в разнообразни направления в икономическите действия. „ Да стартира с ДКК, в която са държавните сдружения. Целият военнопромишлен комплекс - производството, търговия и надзор на търговия с оръжия, артикули с двойна приложимост, прекурсори. Агенцията за дребни и междинни предприятия, които са гръбнакът на българската стопанска система, Комисия за отбрана на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията. Външноикономическата сфера - външната стопанска система и външната търговия, където са Световната комерсиална организация, други интернационалните стопански организации, над 60 търговски представителства в чужбина, стокови тържища и борси в цялата страна, пазарите в цялата страна. Индустриалните зони на България, Българската организация по експортно обезпечаване, която би трябвало да подкрепи политиката ни за увеличение на експорта, разнообразни дирекции по лиценцзионни и регистрационни режими “, уточни Нинова.

По думите й има и други второстепенни разпоредители като Държавната организация по метрология и техническия контрол - това е организацията, която ревизира всички уреди, в министерството са и язовирите, отвън тези в енергетиката. Тя изясни, че това е всичко, за което преди е отговарял министърът на стопанската система, като се изключи ББР, Агенцията по вложения и Програма „ Конкурентноспособност “, които в този момент ще минат към министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.
Корнелия Нинова дефинира тематиката с ДКК като доста виновна, по тази причина е упълномощила и повсеместен обзор. „ Днес стопирах всички състезания, които текат сега за назначение на нови бордове. Те бяха съвсем на финала, да вземем за пример за ново управление на „ ВМЗ “ - Сопот, в „ КИНТЕКС “ тече също конкурс. Временно стопирах всичко, до момента в който не ми се даде цялостна картина за положението, което поемам като отговорнст. Искам да знам от кое място тръгваме “, изясни тя, като добави, че всичко, което се открие, ще бъде изнесено обществено. Относно абсурда с уволненията, противозаконните контракти в ДКК Нинова изясни, че сега текат инспекции от способените органи, в това число и КПКОНПИ.

„ Имам желанието всяка седмица да давам конференция и да експортирам обществено обстоятелствата от седмицата, какво се е случило, какво сме свършили и какво не “, уточни Корнелия Нинова.

„ Очевидно е, че без Българска социалистическа партия не можеше да се сформира държавно управление на смяната. Изключително съществено се отнесоха съдружните сътрудници към договарянията с нас. В доста висока степен залегна в общата програмата програмата на Българска социалистическа партия. За нас това е измерителя - политиките, дали в това държавно управление ще можем да си изпълняваме политиките, които сме дали обещание на хората “, безапелационна бе водачът на Българска социалистическа партия.

„ Ние сме съгласни да се вдигне оптималния застрахователен предел и тази мярка попада в нашите стратегии и предизборни, и идеологически. Това не е ново за нас, през годините сме понасяли загуби от тази мярка, в това число при гласоподаване на избори не са ни подкрепяли, само че ние сме я заложили в нашата стратегия от 5-6 години “, съобщи Нинова.

Тя изясни, че в съглашението не са правили отстъпки, а част от обществените ограниченията на левицата са ситуирани от юли 2022 година нататък. „ Ние доста искахме всичко да е от 1 януари, само че защото нямаме бюджет, ще го приемем в края на януари. с сътрудниците от „ Продължаваме промяната “ се разбрахме, че през юли ще има актуализация на бюджета “, сподели Корнелия Нинова. Тя даде образец с решението за безвъзмездни учебници, което е политика и победа за Българска социалистическа партия, само че това ще се заложи през юли, защото образователната година стартира от септември. Тя посочи, че отпадането на таксите за детски градини и ясли ще стане от януари 2022 година

„ Много съществени диалози имахме за пенсиите, тъй като възрастните хора са едни от най-уязвимите и с най-ниски приходи. Направихме вероятното в този момент - от 1 януари да има преизчисляване на пенсиите с нов коефициент - една година да се регистрира за 1.35 вместо за 1.2 и да има спомагателна добавка, по този начин наречената ковидна добавка. И дружно това нарастване на пенсиите и добавката да доведат до това от 1 януари пенсионерите да не получават по-малко от това, което са получавали до края на тази година “, изясни Корнелия Нинова.

„ Най-важното, което се реализира в тези диалози - от 1 януари няма да има нито един пенсионер, който да живее под прага на беднотия. 803 000 души през юли тази година живеят под прага на беднотия “, сподели още Нинова като добави, че от 1 юли нататък ще се мисли за оня модел за преизчисляване на пенсиите, който ще докара до справедливото нарастване, за което от Българска социалистическа партия упорстват от години.

Относно настояването лечебните заведения да не са търговски сдружения тя изясни, че на първия стадий от диалозите “Демократична България “ са се оповестили доста твърдо срещу това. „ В резултат на увещание и диалози стигнахме до общо решение - да, би трябвало да променим статута на лечебните заведения и да не се прави търговия със здравето. В момента готвим екипите, които ще решат по какъв начин това ще стане, с цел да не остане единствено един девиз. В съглашението също е записано, че държавните лечебни заведения минават към Министерство на здравеопазването, което също е добра стъпка “, изясни Корнелия Нинова.

По думите й в образованието партиите са постигнали единодушие в един клас да има най-вече два учебника.

Нинова разяснява също, че в позицията на „ Българска социалистическа партия за България “ по отношение на Република Северна Македония няма никаква смяна. „ Категорично би трябвало да се съблюдава договорът, утвърден от Народното събрание, да се почита декларацията, призната от Народното събрание на България, да се извършват изискванията по този контракт, да се зачита историята, националният интерес на България “, съобщи тя.
По думите на Нинова тази позиция не се трансформира и от българското държавно управление, а предлагането на Кирил Петкове е тя да се надгражда с нови диалози за развиване на стопанската система, транспортни коридори, просвета.

„ Аз съм подала оставка и януари месец конгресът би трябвало да я установи, както и да насрочи директен избор за ръководител “, съобщи Корнелия Нинова по отношение на поста си ръководител на Българска социалистическа партия. „ По нашите правила и правилник това ще се състои най-вероятно през март. Обмислям и не изключвам разновидността да се кандидатирам. При нас изборът е директен, от всички членове на партията, дано всички, които желаеме да се явим, и каквото решат членовете “, заключи Нинова.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР