София. Боян Радев – един от най-великите българи и първият

...
София. Боян Радев – един от най-великите българи и първият
Коментари Харесай

Боян Радев - един знаменит шампион на 80

София. Боян Радев – един от най-великите българи и първият ни повторен олимпийски първенец, навършва през днешния ден 80 години. Юбилеят на популярния състезател е мотив да си напомним феноменалната му спортна кариера.
---

Двукратен олимпийски първенец от игрите в Токио 1964 и Мексико 1968, златен медалист от международното състезание в Толедо 1966, международен вицешампион от Толедо 1962 и Ню Делхи 1967, и европейски вицешампион от Вестерос 1968… Победите и купите на огромния българин са безчет. Нещо невиждано се случва, когато печели първото си олимпийско злато в Токио. Веднага след края на награждаването и българския химн Боян е сграбчен от втория и третия на стълбичката и повлечен на ръце. Шведът Свенсон и германецът Кил го подвигат на раменете си и по този начин триумфално обикалят цялата зала под възторжените възгласи на публиката. Зрителите са в транс, сходно невиждано до момента нещо опонира на олимпийския протокол при церемониите по награждаването, само че никой не стопира тази спонтанна проява на великодушие и респект към първенеца.

През 2009 година Боян Радев получава най-високото отличие на Международната федерация по битка „ Златна огърлица “, признат е и в Залата на славата на най-древния спорт в Оклахома (САЩ).

" Думите " икона " и " популярен " са доста слаби за персона като Боян Радев - споделя ръководителят на БОК и олимпийски първенец в скока на височина Стефка Костадинова. - Неслучайно той е първият, почетен с оценката " Пиер дьо Кубертен " на МОК. Реално Боян е част от историческото завещание на България. Човек, който е образец за младите, който непрестанно ни дава светлина, мощ и дух. "

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР