София. Борбата с раковите заболявания е приоритет за Европейския съюз

...
София. Борбата с раковите заболявания е приоритет за Европейския съюз
Коментари Харесай

Евродепутатът Петър Витанов: Общата политика на ЕС за раковите заболявания ще подобри лечението в България и ще регулира цените на медикаментите

София. Борбата с раковите болести е приоритет за Европейския съюз и той взима незабавни ограничения за преодоляването на подлото заболяване. Част от тях е основаният Център за познания в региона на раковите болести - водеща самодейност, която се реализира в границите на Европейския проект за битка с рака. За нея приказва пред БНР - Бургас Петър Витанов от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на Комисията по публично здраве, оповестиха от пресофиса на евродепутата .

„ Ракът е камшик за цяла Европа. За страдание болестта е най-разпространено в Източна Европа, като България е една от най-зесегнатите страни “, разяснява Петър Витанов.

„ България е и страната с най-ниска дълготрайност на живот, като аргументите са некачествената здравна грижа, неналичието на профилактика и предварителна защита. Очаквам този център да е извънредно значим за страната ни “, сподели още Витанов.

Петър Витанов обясни и дилемите пред новото здравно звено – да събира сведения и да координира дейностите против заболяването. „ Центърът е в основата на построяването на Европейския здравен съюз, който се оказа извънредно значим изключително във времето на корона-кризата “, разяснява още Петър Витанов.

Центърът ще събира и дава настоящи данни за раковите болести, ще наблюдава трендове, ще спомага за образуването на политики в областта на профилактиката. Ще спомага и за превъзмогване на неравенството във връзка с профилактиката и лекуването на раковите болести в целия Европейския съюз.

„ Един от детайлите на този център е основаването на европейска система за обезпечаване на добър скрининг, тъй че качеството на здравната услуга в България да се увеличи “, сподели още Витанов.

Намаляването на цените на онколекарствата също е от основно значение.
„ Общите поръчки от Европейския съюз би следвало да понижат дефицита на медикаменти в някои страни и на процедура да понижат цената на тези лекарства. Този общ надзор върху референтните описи на медикаментите, както и координацията на лекуването и генерално общата политика в тази сфера, ще докара до по-качествено лекуване на раковите болести в България “, заключи Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР