София. Близо два пъти са се увеличили за последните 3

...
София. Близо два пъти са се увеличили за последните 3
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева: За миналата година има над 1000 жалби, свързани с права на здравеопазването

София. Близо два пъти са се нараснали за последните 3 години жалбите, които са единствено в региона на тематиката, обвързвана с права на опазването на здравето. За предходната година те са над 1000, в случай че не броим жалбите свързани с хора с увреждания, които също са доста в Институцията на омбудсмана. Това сподели омбудсманът Диана Ковачева по време на Международната научна конференция " Основни права и здравно право ", съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

" По отношение на жалбите, които доближават до мен - в последните няколко години има доста сериозен растеж. Те се усилиха пъти. Близо два пъти са се нараснали за последните 3 години жалбите, които са единствено в региона на тематиката, обвързвана с права на опазването на здравето. За предходната година те са над 1000, в случай че не броим жалбите свързани с хора с увреждания, които също са доста в Институцията на омбудсмана. Много от жалбите, които доближават до мен, съдържат повече от един проблем. Не дребна част от тях не са самостоятелни, свързани са с проблеми на групи. Понякога са изпратени от пациентски организации, от професионални и съсловни организации, от личен състав на лечебни заведения. За страдание не бих споделила, че увеличението на тези тъжби се дължи единствено на Коронавирус пандемията, макар че тази обстановка освети редица проблеми, които съществуваха в годините ", сподели още тя.

Омбудсманът изброи някои от областите, с които най-често са свързани жалбите, които получава.
" Бих желала да кажа за някои от областите, с които най- постоянно получавам тъжби. Такава област е достъпът до здравна помощ, лекарствени артикули и медицински произведения. Тук ще кажа, че става въпрос най-много за нарушен достъп до здравна помощ в отдалечени и труднодостъпни региони. В почивните дни, отвън работния график на лекарите, в това число на персоналните лекари, достъпът на възрастни и мъчно преносими хора, нерешителен достъп до дълготрайно лекуване и рехабилитация. Палеативните грижи с задоволителен размер и дълготрайност също са сериозен проблем, когато са заплащани с обществени средства. За нарушавания достъп до трансплантация и обезпечаване на кръв и кръвни артикули считам, че цяла конференция може да бъде направена. Качеството на медицинските услуги, недоволството на жителите в някои случаи от качеството на здравната помощ. Съмнение за лекарски неточности - тук се пресичат доста ясно правото и медицината в доста случаи. Една тематика, с която извънредно постоянно съм сезира, е за медицинските експертизи. Определянето от НЕЛК и ТЕЛК на по-нисъл % на трайно понижена продуктивност. Друг проблем е закъснение на експертизите, изключително при обжалване по правосъден ред - лишава повече от 2 години. Здравното обезпечаване и компенсации при възобновяване на прекратени здравноосигурителни права, в това число за завърнали се от чужбина жители. Много постоянно съм сезирана с проблеми в този момент в пандемията за нарушени социално- стопански права- най-много трудови и осигурителни ".

Диана Ковачева разясни, че е редно страната да се погрижи за хората, които са в насилствен неплатен отпуск.
" Обърнах се с предложение неведнъж към Министерството на здравеопазването да бъдат вдишване здравноосигурителните вноски на хората, които се намират в насилствен неплатен отпуск, изключително в поредицата от локдауни. Редно е страната да се погрижи и да помогне, с цел да не бъдат прекъсвани техните осигурителни права. Тук успяхме във връзка с тези хора да не се прекъсва трудовият им стаж след приключване на шестия месец. Там рекомендацията ни беше почетена ", добави омбудсманът.

" Това е една доста забавна и смислена конференция, в която адвокати, правозащитници, представители на академичната общественост сме обединени от общата задача да предложим един нов прочит на пресечната точки сред главните права на жителите и развиването на един от най-динамичните браншове в последните години на здравното право. Като омбудсман няма по какъв начин да не бъда доста впечатлена от многообразието на тематики, които ще бъдат дискутирани през днешния ден. От проблемите на доболничната помощ, здравната експертиза, правните провокации за достъп до качествено опазване на здравето, протекция на здравето в условия на Коронавирус пандемията, етичните измерения на генетичните проучвания, единодушието за донорство - тематики, с които жителите всекидневно се обръщат към мен като омбудсман и публичен бранител.

" Нормативната уредба и практиката по използването й за жалост постоянно не водят до тъй като на правата на пациентите, а тъкмо противоположното. Аз не съм доста огромен оптимист за това, че ще спре динамичността в нормативната уредба, тъй като има доста въпроси, които въпреки всичко би трябвало да бъдат решени по този начин, както би трябвало. Ще кажа, че отбраната на правата на пациентите и въобще на хората в областта на опазването на здравето е обичайно във фокуса на внимание на омбудсмана ", сподели още Диана Ковачева.

Габриела ГАНЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР