София. Българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части

...
София. Българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части от народи съставляващите нацията на РСМ, преди да започнем преговори

София. Българите би трябвало да бъдат вписани паралелно с останалите елементи от нации съставляващите нацията на РСМ, преди да стартираме договаряния. Това разяснява пред публицисти президентът Румен Радев, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

Той уточни, че откогато е почнал да съставлява България от месец май в Съвета на Европейския съюз, правата на македонските българи са във фокуса на всички европейски водачи, както и във фокуса на ръководителите на европейските институции.

„ Те започнаха да схващат позицията на България. Ние би трябвало да бъде безкомпромисни тъй като за права и за копенхагенски критерии не се договаря – те се извършват.

Моята е позиция е безусловно ясна. Българите би трябвало да бъдат вписани паралелно, с останалите елементи от нации съставляващите нацията на Република Северна Македония, преди да стартираме договаряния. Това е моя безапелационна позиция. Нагледахме се на задоволително заявления, обещания, контракти и какво ли не. Трябва да има ясни конституционни гаранции, паралелно с ясни гаранции за снемане на всякакво посягане върху българското културно-историческо завещание и премахване на езика на омразата “, безапелационен бе Радев.

По отношение тематиката с „ Булгаргаз “ Радев съобщи:

„ Очаквам държавното управление да се работи транспарантно и да се достави в точния момент цялата информация по отношение на продаденото синьо гориво от „ Булгаргаз, тъй че обществото да знае авансово и да няма задкулисие “.

Във връзка със златните паспорти президентът разяснява, че е оторизирал Илияна Йотова да подписва тези решения и увери, че процесът е изцяло транспарантен от страната на президентството.

„ Йотова инициира спомагателни, противоположни инспекции на документите, които постъпват при нас, с цел да се избегнат всевъзможни подозрения “, сподели още Румен Радев и добави, че би трябвало да се обърне внимание на това нашите общности зад граница, с цел да получават по-лесно поданство.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР