София. Александър Несторов, народен представител в 47 НС, ДПС, в

...
София. Александър Несторов, народен представител в 47 НС, ДПС, в
Коментари Харесай

Александър Несторов: ПП и коалицията - не съм сигурен, че те “пеят” на политическия микрофон

София.

Александър Несторов, депутат в 47 Народно събрание, Движение за права и свободи, в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 22-ри януари 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Александър Несторов в политиката

“Защо сте в политиката? Баща Ви беше софийски градски прокурор, Вие също сте приключили право ” попита Беновска. Несторов отговори, че младите българи са аполитични, само че пък доста млади са попаднали в 47 Народно събрание. Той показа, че има опит в държавната администрация и структурите и няма по какъв начин да бъде законодател без да знаеш по какъв начин се ползват законите. “Дали посредством просветителния ценз, посредством моя житейски и професионален опит, мисля, че мога да бъда потребен, да дам своя принос като депутат за възстановяване на някои закони, които да покачат стандарта на живот на българските жители, да създадат житието и битието на българите по-сгодно ” сподели още Александър Несторов.

Юридическите начинания на Движение за права и свободи

“ДПС взехте доста мощна юридическа самодейност. Не знам дали е подбудено от желанието за реванш по закона Магнитски, който засегна Делян Пеевски, Ваш депутат ” разяснява Беновска. Несторов съобщи, че двете тематики нямат нищо общо, защото 3-ти месец тече обещаната смяна, а по някои тълкувания 11-ти месец. “Промяната се изисква и в това, което ние предлагаме. Тя се корени най-много в това. Чуха се заявления за унищожаване на корупция, реформиране на правосъдна система, целеустремено боравене с обществени финанси. Законодателните начинания, които предложи Движение за права и свободи, са в тази посока - законът на публичните поръчки и прекъсването на така наречен инхаус, законът за обществените финанси, който затваря модела на ПМС-тата - положителните послушни кметове да бъдат бенефицирани, другите да бъдат държани на каишка. Очакванията от обществото са тези неща да се реформират. Когато партиите на смяната не показват предпочитание да го създадат, ние от Движение за права и свободи сме виновни пред нашите гласоподаватели и целия български народ и предприехме тези начинания ” изясни Несторов.

Сотир Цацаров

Беновска означи, че Цацаров си е подал оставката, лишен му е достъпът до класифицирана информация, Висш съдебен съвет го е върнал в прокуратурата. “Докъде ще стигне тази игра с Цацаров? ” попита водещата. Несторов разяснява, че всичко е по законова процедура, отнемането на позволява е предмет на правосъдна процедура и другата седмица ще има чуване на ръководителя на ДАНС. Беновска акцентира, че първо ще се изслушва Цацаров и след това ще се реши дали да се изслуша ръководителят на ДАНС. “Какъв е казусът да се изслушат и двамата? ” попита водещата. Несторов разяснява, че в отрасловата комисия за предварителна защита и противопоставяне на корупцията ДАНС има работа единствено по тази тематика. “Г-н Цацаров като ръководител на КПКОНПИ се явява като отраслов министър на тази комисия. Той е индивидът, който дава отговор за битката против корупцията. Отнемането на позволява му е скандал в народен мащаб. Трябва да се открият събитията довели до това. Те не са доста хипотезите в закона ” акцентира Несторов.
Беновска попита за какво Движение за права и свободи не провокират смяна в закона за достъп до класифицирана информация. “Как по този начин се лишава... едни хора в една стая в ДАНС сядат, нещо четат и някой си, на който не му знам името, лишава позволява на един известен и одобрен правист Сотир Цацаров, някогашен основен прокурор? ” попита Беновска. Александър Несторов означи, че отнемането на позволява е спънка той да извършва длъжността си като ръководител на КПКОНПИ. “Оставката на господин Цацаров, имайки поради всички офанзиви по негов адрес, беше един героичен и кардинален акт, а пък отнемането беше безпредметно, поради неговата оставка ” сподели Несторов. Беновска означи, че Цацаров си подава оставката преди сутринта да му лишават позволява и посредством отнемането на позволява Цацаров не може да си извършва отговорностите. “ДПС желаете да махнете златните паспорти, заемете се и с този закон ” прикани водещата. Несторов съобщи, че чуването цели да се откри дали в отнемането на позволява на Цацаров няма непозволени дейности от държавните институции, което се удостоверява от обстоятелството, че Сотир Цацаров нападна тези дейности по правосъден ред.

Цацаров - Гешев - Движение за права и свободи

“Цацаров беше ли и е ли на Движение за права и свободи? Градската легенда приказва, че Цацаров е промотиран от Движение за права и свободи, че основният прокурор Иван Гешев е промотиран от Движение за права и свободи? ” попита Беновска. Несторов отговори, че в случай че всичко, което се приказва, че е на Движение за права и свободи, сега нямаше да бъде такава конфигурацията на властта. “Много угодно и елементарно стана да се поставя всичко под един общ знаменател Движение за права и свободи. Движение за права и свободи постоянно е било за кардинална самостоятелност на правосъдната власт, Движение за права и свободи е предложила голям брой самодейност в тази посока, Движение за права и свободи е една професионална партия и неин главен принцип е разделянето на управляващите и върховенството на закона. Ние нямаме работа в правосъдната власт ” сподели Несторов.

Доган - разпределяне на порции; Политическа партия и обединението - самодостатъчни; Рамадан Аталай за КЕВР; Съдебната промяна

Беновска подари на Александър Несторов книгата с изявлението ѝ с Ахмед Доган. Несторов от своя страна подари отчета от националната конференция през 2013 година. Той показа, че месеци по-късно е почнал своята работа в Движение за права и свободи. “Ахмед Доган сподели - ние раздаваме порциите ” напомни водещата. Несторов акцентира, че изявлението на Доган е за обяснение технологията на властта - “няма по какъв начин да упражняваш власт, без да разпределяш власт ” и акцентира, че не става въпрос за мантри, кой къде е учил. Несторов показа, че и той е учил в влиятелен университет в Лондон, тъй като опциите на родителите му не са стигали за Америка. Беновска означи, че Кирил Петков и Асен Василев настояват, че са теглили заеми и са се издържали. По този мотив Беновска шеговито подари на Александър Несторов тениска на Харвард. “Ще имате ли въпроси към министър-председателя скоро в Народно събрание? Що не си облечете тениската под сакото, когато го питате? ” попита Беновска. Несторов съобщи, че на висотата на Народно събрание не отива да не се съблюдава етикета, както много хора вършат. Беновска акцентира, че това е знак, като ключова дума. “Искаме наученото в Харвард да го забележим в приложение ” прикани Несторово. Той разяснява, че в Политическа партия и в ръководещите се прокрадва възприятие на самодостатъчност. “Ако опозицията предложи и лек за ковида, отново ще бъде отритнат, тъй като е препоръчан от опозицията. Това не е държавническо мислене ” показа Несторов. Беновска означи, че Рамадан Аталай е бил прав в изявлението си по време на вчерашните диспути в Народно събрание за това, че инструментът КЕВР се настройва според тоналността, в която Политическа партия и обединенията към тях могат да пея. Несторов съобщи, че това личи и в други браншове - правосъдната власт. “Месеци слушаме от ръководещото болшинство, че правосъдната промяна се показва в две кадрови промени - на основния прокурор и на Висш съдебен съвет. Аз не чух някъде да има смяна в идея, процесуален закон, веществен закон, в съда, в работата на прокуратурата, нещо позитивно - тук са единствено антитези. Има една смяна, в действителност, в гражданско процесуалния кодекс, импортирана от министъра на правораздаването, която е върната заради корупционен риск ” разяснява Несторов.

Експертно мнение при изработването на закони

Беновска загатна шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов, който е излязъл с персонално писмо след полемика със следователите, че не могат да се вършат промени в тези закони и други, без да се взима тяхното експертно мнение. “Вие ще подкрепите ли изработването на законите да става не след официално публично разискване, а и с присъединяване на специалисти? ” попита Беновска. Несторов съобщи, че законите би трябвало да взимат поради минимум мненията на тези, които ги ползват. “ДПС също разгласи промени в Конституцията. Това го чакахме и от Промяната и от болшинството ” сподели Несторов.

Иван Гешев

“Иван Гешев, основният прокурор, е в основата и на митингите предходната година и изборът му беше съпроводен с доста митинги за и срещу. Ще го махнат ли - Промяната и обединението? ” попита Беновска. “Няма работа Народно събрание или изпълнителната власт да споделя в правосъдната власт какъв да е или кой да не е. Това не е първият опит за махане на основен прокурор. 97-8 година един министър на вътрешните работи се опита да каже, че основният прокурор е душевен неспособен - Иван Татарчев ” отговори Несторов.

Галина Захарова - Върховен касационен съд

“Какво ще кажете за новия ръководител на Върховен касационен съд и министърката, която пропусна да подложи на гласоподаване избирането на Захарова? ” попита водещата. Несторов поздрави Захарова за новата служба и показа своите очаквания мандатът ѝ да бъде сполучлив. Той акцентира, че избирането ѝ с цялостно болшинство подсказва, че е най-благоприятен избор. Беновска означи, че Захарова е човек, който показва личната си воля. “Протестите внезапно станаха против Иван Гешев. Цитирам медиите на смяната - изборът на Гешев беше съревнование с един кон. Това не го чухме този път ” сподели още Несторов. Беновска акцентира, че Захарова е била подкрепена от цялото съсловие.

Надежда Йорданова - министър на правораздаването

“ДПС като оферирате толкоз законодателни промени, ще се срещнете ли с новия министър на правораздаването Надежда Йорданова? ” попита Беновска. Несторов отговори, че във връзка с законодателните начинания на Движение за права и свободи, Йорданова не е нужна, защото те минават през Народното събрание. Депутатът от Движение за права и свободи съобщи, че с неспокойствие чакат самодейностите на Йорданова и имат големи упования към болшинството на смяната, защото България и жителите нямат доста време.

Ковид имунизациите

Беновска отвори наболялата тематика за коронавирус имунизациите и акцентира, че в студиото е бил доцент Мангъров, който е твърдо срещу насилствената имунизация, задава въпроси за неяснотата какво съдържат имунизациите, както и доцент Кунчев, който не е съумял ясно да даде отговор за наличието. “Доколко политиката има връзка с пандемичната конюнктура? Верни ли са теориите, че това е политикоикономически вирус? ” попита Беновска. “Не, просто по този начин се получава, поради размерите на пандемията, които имат своите отблясъци в политическите, икономическите, обществените и психическите процеси. Движение за права и свободи е за имунизацията, за всичко, което резервира здравето на обществото ” сподели Несторов. Беновска акцентира, че всичко това би трябвало да става по разбиране. “Ние сме придвижване за права и свободи - това дали ще се ваксинираш, би трябвало да е персонален избор, само че това, което опазва здравето и живота на хората, би трябвало да бъде по-висша полезност ” съобщи Несторов.

Кой пее на политическия микрофон?

Александър Несторов прикани ръководещите да постъпват по същия метод, както Беновска е дала естрада както на доцент Мангъров, по този начин и на доцент Кунчев. “Нека се чуе и гласът на опозицията ” акцентира Несторов. “Вие дълго време държахте политическия микрофон, в този момент те са наред да пеят ” сподели Беновска. Несторов разяснява, че не е сигурен дали лицата, които държат микрофона, са тези, които в действителност пеят. Беновска шеговито сподели, че Асен Василев пее и пожела да видят певческата част от изявлението ѝ с него от 3-ти юли 2021 година. “Имат ли право на малко време, или към този момент всичко е толкоз компресирано от политическото напрежение, че не желаеме да им дадем? ” попита Беновска. “Приветствам желанието за смяна, само че към този момент наближава момента, в който говоренето, би трябвало да бъде превърнато в правене ” отговори Несторов.

Пермиерът Петков в Скопие; Президентът Радев в диалог с президента на районен съд Македония

По тематиката за визитата на премиера Петков в Скопие, Несторов съобщи, че за жалост това посещаване е довело до обръщането на статутите - вместо България да бъде от страната на Европейски Съюз и да беседва с кандидат-член, се получава по този начин, че България сега е изолирана от Европейски Съюз по тази тематика. Беновска означи, че президентът Радев, който е дал поучения на Петков какво да прави, през вчерашния ден се е свързал по телефона със Стево Пендаровски, президентът на Северна Македония, който се чака да пристигна в България. “Какво ли ще се случи? ” попита Беновска. Несторов разяснява, че Движение за права и свободи през 2014 година е оповестило присъединението на западните Балкани като главен приоритет за България с оглед разширение зоната за сигурност. “Нашата позиция по тематиката е прекалено ясна. Македония рано или късно ще бъде член на Европейски Съюз. Това на каква цена е друга тематика. Махане на ветото върху началото на договарянията не значи приемане в Европейски Съюз. Нека бъдем градивни и да не търсим спомагателни разграничителни линии ” сподели Несторов. Беновска показа, че е подарила на Димитър Ковачевски здрава българска алена ябълка с обръщение да се резервира единството. “Абсолютно значимо ” акцентира Несторов и означи, че Беновска не е подарила на Кирил Петков ябълка. Беновска изясни, че му е подарила зелена ябълка, тъй като е още зелен в политиката.

Ябълките в политиката

“Вие каква ябълка сте в политиката - зелена или алена? ” попита Беновска, а Несторов отговори, че се надява да почервенява лека бавно и взе зелена ябълка. Водещата подари на събеседника си и Конституцията на Р.България, във връзка произнасянето на Конституционния съд, че Кирил Петков е нарушил Конституцията. Водещата показа, че се е пробвала да връчи Конституция и на президента Румен Радев, само че той е избягал. Несторов акцентира, че на пленарни съвещания постоянно носи Конституцията и прикани ръководещото болшинство да се придържат към върховенството на закона.

“Какво да чакаме от Движение за права и свободи тази седмица? ” попита за край Беновска. Александър Несторов сподели, че ще има изненади, само че не може да каже.

Така приключи диалогът сред Александър Несторов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита ” по “Радио К2 ” и онлайн във Facebook и Ютюб на 22-ри януари 2022 година.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР