София. 68 на сто от интензивните легла за лечение на

...
София. 68 на сто от интензивните легла за лечение на
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: В София 68% от интензивните ковид-легла са заети

София. 68 на 100 от интензивните кревати за лекуване на пациенти с COVID-19 в София са заети към вчерашна дата. Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев, съветник по опазване на здравето на Столична община.

Съгласно проекта на държавното управление за ръководство на пандемията столицата се намира на прага на Етап 3. 14-дневната заболеваемост е към 2300 на 100 000 като само област Благоевград изпреварва София откъм разпространяване на вируса.

47% от жителите на София са имунизирани. Проблемът с разпространяването на вируса в града обаче остава, поради огромната циркулация на хора от цялата страна. Едва 7 души от 227 доказани случая на Омикрон са в болница, което значи, че при новия вариант тежкото преболедуване се случва по-рядко. За хората без ваксина и без допир с предходни разновидности на ковид обаче, заплахата да попаднат в болница остава огромна, предизвести Кантарджиев.

Според проф. Тодор Кантарджиев би трябвало да се плануват още болнични кревати за деца, тъй като при последната вълна пораства броят на най-малките пациенти.

Той прикани предприятията да вкарат работа на ротационен или колективен принцип, тъй че да не се засичат обособените групи чиновници. Опасността е да не се разболеят доста хора едновременно и да се получи краткотрайна неработоспособност.

Той посъветва да се продължи с проветряването на пространствата, да се слагат апарати за дезинфекция в учебните заведения и в публичните здания, както и да се вкарат нови способи за трайна стерилизация на повърхности със сребърни наночастици, осигуряващи едномесечна отбрана.

Личното схващане е най-важното, акцентира проф. Кантарджиев и подсети, че всеки би трябвало да носи маска тук-там с доста хора, както и да се заобикалят скупчванията. А който се усеща болен, да остане у дома.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР