Соченият за бъдещ чешки премиер Андрей Бабиш обещава да пребори

...
Соченият за бъдещ чешки премиер Андрей Бабиш обещава да пребори
Коментари Харесай

Колко евроскептичен е "Чешкият Тръмп"

Соченият за предстоящ чешки министър председател Андрей Бабиш дава обещание да пребори корупцията и да вкара метода на предприемач в ръководството

Ситуацията не е като в Полша и Унгария, защото предприемачът не е захласнат от концепцията да прави културна гражданска война или промяна на режима като Качински и Орбан. Етикетът " проруски " също е преувеличен. Но в случай че се коалира с рискови сътрудници, може да промени насоката на външната политика. Още по тематиката
Фаворитът на изборите в Чехия дава обещание по-ниски налози и повече вложения

Това може да попречи на балансирането на бюджета, което е също част от програмата на партията на Андрей Бабиш
18 окт 2017
Берлускони от Моравия

Защо чехите наказаха обичайните партии на парламентарните избори
1 ное 2013 Унгария, Полша, а в този момент и Чехия. Не стига, че са измежду най-големите чисти получатели на средства от бюджета на Европейски Съюз, само че и основават от ден на ден проблеми. При това в миг, когато има нов подтик за интеграция в съюза.

Така може да се обобщи най-честата реакция на новината, че победител в чешките парламентарни избори е Андрей Бабиш и ръководената от него партия АНО. В заглавията на медиите пък доминираха определенията " чешкият Доналд Тръмп " и " милиардерът популист ", допълвани от " евроскептик " и " с проруски позиции ". По време на акцията си предприемачът, който е вторият най-богат човек в страната, се разгласи срещу въвеждането на еврото и по-дълбоката интеграция в Европейски Съюз. Което породи безпокойствие, че може да се причисли към Варшава и Будапеща в курса им на конфликт с Брюксел. Но въпросът накъде Бабиш ще поведе страната няма еднопосочен отговор. Сигурното е, че на първо място той е прагматик без мощни идеологически пристрастия. И доста ще зависи от това с кого се коалира.

Победител с проблеми

Противниците на Бабиш считат, че той е опасност за демокрацията поради съсредоточаването на бизнес и политическа власт в ръцете му (той трансферира своите химически, хранителни и медийни компании в концерн тази година, когато заемаше поста министър на финансите, с цел да се съобрази със законодателството за спор на интереси). Но неговата известност набъбна заради ролята му в досегашното лявоцентристко държавно управление, при което Чехия се радваше на бърз стопански напредък, уравновесен бюджет, увеличени заплати и най-ниската безработица в Европейски Съюз. Сред обещанията му, които печелят поддръжка, са да се пребори с корупцията (нищо, че самият той е разследван) и да вкара метода на предприемач в ръководството.

След успеха Бабиш съобщи, че разновидността държавно управление на малцинството е нереалистичен и желае да образува коалиция със постоянен сътрудник. Но това може да се окаже проблем. Той е обвинен за машинация с евросубсидии в размер на 2 млн. евро, което накара други партии да откажат да работят с него, макар че АНО получи 29.6% от вота, или близо три пъти повече от най-близкия противник. Опциите пред Бабиш са стеснени, само че той твърди, че не желае да ръководи с комунистите или с крайнодясната " Свобода и директна народна власт ". При по-продължителен блокаж може да има намаляване на позициите на някои обединения и това да разреши съставянето на коалиция от втория опит със или Бабиш отпред.

" Бабиш ще срещне същински проблеми в опитите да стане министър председател. Няколко други партии нямат срещу да основат коалиция с АНО, само че единствено в случай че той не е министър-председател. Освен че е правосъдно преследван за корист с евросубсидии, съдът преглежда още веднъж обвиняванията, че Бабиш е бил сътрудник на комунистическите секрети служби ", показва пред " Капитал " чешкият политолог Иржи Пехе.

Според Михал Шимечка от Института за интернационалните връзки в Прага сега даже самият Бабиш няма концепция какво съдружно ръководство би могъл да сформира. " Той е притиснат в ъгъла от изборните резултати. Макар да е победител, пътят за него към съставяне на държавно управление е неразбираем. Въпреки това е доста евентуално той да бъде министър председател. Ясно е, че няма по какъв начин да има държавно управление без неговата партия, това демонстрира математиката ", изяснява Шимечка пред " Капитал ".

В изявление за Reuters Бабиш се пробва да успокои критиците си. Той показва, че Чехия би трябвало да търси както дейна роля в Европейски Съюз, по този начин и сътрудници отвън Вишеградската група за намирането на обща позиция по въпроси като имиграцията и качеството на храните. Що се отнася до разновидността да разчита на поддръжката на крайни партии, с цел да ръководи, той споделя: " Не желая да си подпомагам с тях. Поканили сме всички на договаряния. Искаме да чуем всички причини на масата. "

Въпреки тези уверения терзания има. Дори в приветственото си писмо във връзка успеха на Бабиш ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предизвести, че новото чешко държавно управление не би трябвало да не помни общите европейски полезности.

Лошо, само че не злополука

Съставът на кабинета ще повлияе на чешкия звук към Европейски Съюз. " Бабиш няма мощни идеологически убеждения, тъй че в този смисъл не е нито проевропейски, нито прозападно надъхан. В същото време несъмнено няма произточна и проруска тенденция. Той няма доста мощна външнополитическа стратегия и по-скоро е прагматик и предприемач, тъй че е насочен към сключването на преференциални покупко-продажби. При избрани условия може да е податлив на по-отворен метод към Москва, само че не е с проруски позиции по принцип. Как ще се държи неговото държавно управление значително ще зависи от това кой ще го поддържа ", споделя пред " Капитал " Радко Хоковски, шеф на чешкия изчерпателен център " Европейски полезности ". Според него разликата с Полша и Унгария е, че Бабиш се концентрира върху вътрешните стопански политики - желае да увеличи качеството на живот и да ръководи страната по-ефективно, което е главното в програмата му.

Противниците на Бабиш организираха дейна акция против него

[Reuters] Той няма огромна визия за обществото, както е при Ярослав Качински в Полша или Виктор Орбан в Унгария, които са с обичайно консервативни визии. " Качински пази ролята на християнските полезности, а Орбан – нелибералната народна власт, в която водачеството е значимо, не институциите. Това несъмнено не е казусът с Бабиш, само че той също по този начин няма мощни запаси към Русия или властническите режими. Затова при избрани условия може да е податлив да договаря с Москва или да бъде отворен към сключването на договорка с президента Милош Земан, който е проруски надъхан. Така че, в случай че сътвори съюз със Земан, комунистите и други екстремистки партии, това може да е рисково. Защото на процедура те ще трансформират насоката на външната политика и Бабиш може да не се опълчи на това ", твърди Хоковски.

Позициите на олигарха политик са по-скоро опортюнистки. " Бабиш подлага на критика Европейски Съюз частично тъй като това е известно в Чехия, само че няма проект за напускането на съюза. Същото е и с Русия – той прави противоречащи си изявления ", отбелязва пред " Капитал " Вацлав Бацовски, анализатор от чешката Асоциация за интернационалните връзки (АМО). След анексирането на Крим да вземем за пример той се разгласи в поддръжка на дейности на НАТО, само че след това подлага на критика глобите против Москва. Очакването е да се държи като словашкия министър председател Роберт Фицо - да роптае против глобите, само че да гласоподава за тях в Европейски Съюз. " Ситуацията не е като тази в Полша и Унгария, защото Бабиш не е захласнат от някакъв тип културна гражданска война или промяна на режима като Качински и Орбан. Той желае да концентрира власт, с цел да ръководи, само че няма огромен проект ", обобщава " Капитал " Бацовски.

Според Иржи Пехе Бабиш няма да разреши Чехия да остане в периферията на Европейски Съюз. " Неговият евроскептицизъм беше най-вече електорална тактика, ориентирана към гласоподавателите му, болшинството от които са по-възрастни хора, които нямат доверие в Европейски Съюз. Като министър председател може да промени възгледите си. Той има компании в няколко страни от съюза. Дълбоко разделяне сред Чехия и Брюксел не е в негов интерес ", счита Пехе.

Всъщност, когато става въпрос за чешката позиция в Европейски Съюз, евентуално няма да има огромна смяна. " Дори предходното държавно управление на Соботка, което беше номинално проевропейско, също не направи нищо да вземем за пример да приближи Чехия до еврозоната. Също като останалите вишеградски водачи те отхвърлиха миграционните квоти. Сега реториката на държавното управление може да е малко по-евроскептична, то самото да е по-малко демократично, само че в случай че няма съюз сред Бабиш, радикалите и президента, няма да има особена разлика всъщност ", обобщава Михал Шимечка. Икономическа стратегия

Програмата на Бабиш включва вложения в инфраструктура и понижаване на данъчното задължение за компании и жители. Но това може да затрудни балансирането на бюджета, което е друго негово предизборно заричане. Освен това новото държавно управление ще се изправи пред по-бавен напредък и задължения за по-високи разноски.
По тематиката работи и Светломира Гюрова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР