Собственци на рибарници край езерото "Вая" изтръпнаха от щетите, нанесени

...
Собственци на рибарници край езерото "Вая" изтръпнаха от щетите, нанесени
Коментари Харесай

Обвиниха Напоителни системи-Бургас за наводнението

Собственци на рибарници край езерото "Вая " изтръпнаха от вредите, нанесени от водната буря в Бургаска област. От пострадалата компания "Хай Мед Тех " ЕООД разпространиха позиция, съгласно която нерегламентираното изпускане на язовир "Трояново " е причина за бедствието при западния бряг на Бургаското езеро. Голямото количество вода било изпуснато от язовира от "Напоителни системи "-Бургас.

„ Ние от Хай Мед Тех ЕООД сме едни от многото пострадали от наводнението в региона, притежатели сме на парцели наоколо до Бургаско езеро Вая, върху които реализираме рибовъдна активност. В басейните, ситуирани на близо 600 дка, отглеждаме над 200 тона риба по екстензивна технология. На територията на обекта има и животновъден обект, в който отглеждаме домашни животни - овце, крави, биволи, коне, понита, кокошки, патици, пуйки и така нататък В съседство друго сдружение - “Планета-98”, отглежда риба в басейн с размер 300 дка. Техният басейн също е препълнен и достъпът е отрязан”, декларират от компанията.

По техни думи в 07:30 часа през обекта им минава приливна вълна с височина над два метра идваща от нерегламентирано изпуснатия съгласно тях язовир "Трояново " и залива всичко по пътя си.

Преди:



След:



„ Вследствие на по този начин бързо придошлите води, допускаме, че по-голямата част от рибата на стопанството е била отнесена в Бургаско езеро. Засега не можем да се приближим и до животновъдния обект и да преброим жертвите измежду домашните животни ".

"Смятаме, че в случай че от “Напоителни системи - Бургас” бяха изпускали язовира поетапно и при първите признаци за проявлението на водите в язовира, вредите освен за нас, а и за всички в региона щяха да бъдат сведени до минимум”, пишат още от "Хай Мед Тех " ЕООД.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР