Собствениците на заведения за хранене и развлечение обявиха бойкот на

...
Собствениците на заведения за хранене и развлечение обявиха бойкот на
Коментари Харесай

Заведенията за новите мерки: Затворете ни!

Собствениците на заведения за хранене и забавление оповестиха протест на оповестените от здравния министър Стойчо Кацаров нови  противоепидемични ограничения, които ще влязат в действие от 00:00 ч. в четвъртък и желаеха оставката му.

С тях от на следващия ден се вкарва " зелен Covid-сертификат " за всички действия, които се организират на закрито, и за посещаване на публични закрити места. С изключение на: хранителни магазини, аптеки и банки. Изискването за документ съгласно заповедта за новите мерки  няма да важи за хора под 18-годишна възраст , а не под 12 години, както беше оповестено през вчерашния ден на брифинга (бел.ред: смяната е направена след брифинга и е отразена в заповедта). 

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България декларират в следващата си позиция, че оповестените ограничения и " зелените документи " не са били обсъждани на срещите сред представителите на ресторантьорския бизнес и здравните управляващи. 

" На първо място нашето искане беше тестове за съществуване на антитела да се признават, а държавната администрацията да бъде сложена при същите условия, както нашите чиновници. Не са това, което Вие казахте, че ще напишете в заповедта. Излъгахте ни най-нагло и безсрамно! 

 

СЗБ и БАЗ: КАТО НЯМАТЕ ТОПКИ, НАПУСНЕТЕ АРЕНАТА! Кацаров, /без обръщение/ Предложените противоепидемични ограничения и...
Posted by Българска Асоциация на Заведенията - БАЗ on Tuesday, 19 October 2021
От СЗБ и БАЗ упорстват всички " зелените документи " да се изискват и за държавната администрация и структури, както и за всички нехранителни магазини с повърхност над 200 кв. м. И афишират цялостен протест на заповедта, до момента в който тя не бъде написана по метод, който да обгръща безусловно всички браншове на обществения и стопански живот в България. 

Припомням, че в края на август и началото на септември заведенията оповестиха протест и на подхванатите тогава ограничения поради почналото увеличение на новите случаи на ковид, а точно – ограничение на потенциала и работното време.   

Какви са новите ограничения, оповестени от здравните управляващи: 

От  00:00 ч. на 21 октомври Министерството на здравеопазването вкарва условие за всички жители на възраст над 18 години да предоставят Covid-сертификат (който потвърждава имунизация, преболедуване на Covid или негативен PCR тест, както и негативен антигенен тест), с цел да имат достъп до редица обекти и действия: кина, театри, концертни зали, музеи, галерии, циркове, магазини вид мол, магазини над 300 кв. м (без хранителни, аптеки и други от сериозно значение), фитнеси, спортни зали и клубове, басейни, заведенията за хранене и забавление, хотелите.

" Зален документ " се изисква от всички работещи в лечебните заведения за болнична помощ и в старческите домове. Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и домове за обществени услуги. 

Здравният министър Стойчо Кацаров разгласи също, че освен посетителите на избрани обекти ще би трябвало да показват документ, а и тези, които управляват спазването на ограниченията. 

Какво се случва с учебните заведения:

Засега не се изисква Covid-сертификат за преподаватели и непедагогически личен състав в учебните заведения.

Във всички общини, в които заболеваемостта за интервал от 2 седмици е над 750 на 100 хиляди души от популацията, ще се преустановяват присъствените образователните занятия. 

50% от паралелките ще минават към онлайн образование в общините със заболеваемост сред 500 и 750 на 100 хиляди – тогава ще работи ротационният принцип със седмична промяна на класовете.  50% от паралелките ще минават към отдалечено образование в общини със заболеваемост сред 250 и 500 на 100 хиляди души, в случай че отсъстват над 20% от учениците или в случай че са карантинирани над 30% от паралелките. 

От на следващия ден, когато влиза в действие заповедта за спомагателните противоепидемични ограничения, учениците в София, както и във всички общини в тъмночервената Covid-зона със заболеваемост над 750 души на 100 000 население ще преминат към отдалечено образование. Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров в изявление пред bTV тази заран. Според данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания, представени от електронните медии, сега областите, в които би трябвало учениците да преминат онлайн са: Видин, Монтана, София-град, Перник, Кюстендил и Габрово.

Какво още сподели здравният министър през днешния ден:

" Ситуацията е сериозна. Народът ни е изправен пред голямо тестване, като множеството хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и през днешния ден имаме по 5000 инфектирани. От тези общо 10 000 души – 1000 – 1500 ще влязат в болница през идната седмица ", изясни здравният министър. 

Ако новите ограничения не сработят, следва народен локдаун. 
 А ето за какво съгласно нас зеленият документ няма по какъв начин да сработи при 24% имунизирани:

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР