Собствениците на жилища в сгради без технически паспорт ще претърпят

...
Собствениците на жилища в сгради без технически паспорт ще претърпят
Коментари Харесай

Губите много пари без паспорт на сградата

Собствениците на жилища в здания без механически паспорт ще претърпят много загуби, за които не допускат.

Защо е значимо постройките да имат механически паспорт? 

" Ако на една постройка е направено качествено проучване за енергийна успеваемост и разполага с така наречен паспорт и план за възобновяване, това намялава цената на самата строителна активност по-късно.

Интелектуалният труд, вложен в точния момент, може да направи последващия действителен план доста по-изгоден ", изясни пред " Дарик Радио " Драгомир Цанев, изпълнителен шеф на Центъра за енергийна успеваемост

Според него, точно в тази посока би трябвало да се насочи помощта към притежателите, а по-късно те да вложат лични средства в самата реализация на санирането. 

Според изпълнителния шеф на ЕнЕфект, точно такава е практиката в множеството европейски страни.

Но въпреки всичко, би трябвало да се има поради, че в България, в случай че страната поеме финансирането единствено на този стадий от процеса, това няма да е задоволително и по тази причина би трябвало да се финансира и известна част от строително-монтажните действия, само че не повече от 50%. 

Какво би трябвало да знаят притежателите на една постройка, в случай че са решили да я обновят? 

Към момента, в случай че сдружението на етажната благосъстоятелност разполага с механически паспорт на постройката и проучване за енергийна успеваемост, то може да се обърне към съответната община и да съобщи присъединяване по стратегия за саниране. 

В момента работи такава, в която страната финансира 80% от плана, а останалите 20% идват от притежателите. Може да се контракти и заем от комерсиална банка - нещо, което към този момент е допустимо и за сдружения на етажната благосъстоятелност. 

Това самоучастие би трябвало да се потвърди пред общината, след което тя входира тези документи по програмата. 

" Това към този момент се случва, като досега са кандидатствали към 100 здания. Срокът за притежателите изтича на 10 февруари, а на общините - на 16 февруари.

Проблемът обаче е, че липсваше осведомителна акция от страна на държавните институции и хората не са осведомени с опциите на стратегиите ", изясни Цанев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР