Собствениците на Догансарай няма да платят нищо за бъдещата си

...
Собствениците на Догансарай няма да платят нищо за бъдещата си
Коментари Харесай

Собствениците на Догансарай няма да платят нищо за общинската улица

Собствениците на Догансарай няма да платят нищо за бъдещата си облага - 4,5 декара някогашна общинска улица в лесопарк " Росенец ". Фирмата-собственик на сараите - " Хермес Солар ", е единствената страна в договорката по новата регулация на региона, която ще получава, без нищо да дава. Тя ще се обогати с нов безценен терен - оценен на 336 100 лева, за сметка на съседа си " Стрейтлайн ", който неизвестно за какво е приел да страда финансово в тристранната договорка по регулация с община Бургас. 

Това излиза наяве от приложените контракти към скандалната докладна на кмета на Бургас Димитър Николов за измененията в подробния организационен проект на три квартала в лесопарк " Росенец ". Те са подписани авансово по силата на специфичен ред по Закон за устройство на територията, само че още не са влезнали в действие, тъй като решението на Общинския съвет на Бургас за утвърждение на проекта се апелира по правосъден ред. Документите бяха предоставени на " Сега " от " Демократична България ". 

Както " Сега " писа, с изменението на подробния проект се прави сливане на парцели с еднакъв притежател и се трансформира уличната регулация. С тези промени три парцела, благосъстоятелност на " Хермес Солар ", върху които сега са ситуирани сараите, ще бъдат обединени в един общ. Имотите са с обща повърхност от 8986 кв. м. Към тях с новия организационен проект се придават други  4566 кв. м. - някогашна общинска улица. Улицата години наред е ябълка на раздора, тъй като е запречена с преграда с мотив, че на терена се прави градеж и ограничението на достъпа е мярка за сигурност. 

Според контракта с общината пазарната оценка на този махленски сектор от 4566 кв. м. възлиза на 336 100 лева Това прави 73,6 лева на кв.м., като оценката е съизмерима с оценките по останалите разменяни парцели в региона и надвишава сензитивно данъчната оценка в размер на 95 091 лева Собствениците на " Хермес Солар " обаче няма да платят безусловно нищичко за тази облага, няма да дадат в подмяна на общината и собствен терен, с който да се уравни договорката, излиза наяве от документите. 

Финансовата тежест на новата облага на сараите на процедура ще бъде поета напълно от компания " Стрейтлайн ", която е притежател на прилежащ на сараите терен. Именно тази компания продава през 2014 година на " Хермес Солар " земята, върху които е вдигната лятната резиденция. По настоящия проект за тази територия " Стрейтлайн " е притежател на парцели с обща повърхност 170 678 кв. м.

Покрай новата регулацията " Стрейтлайн " трансферира на община Бургас 9437 кв. м., с пазарна оценка от 718 215 лева, а получава на собствен ред от общината 3270 кв. м. с пазарна оценка 240 685. Третата страна по регулациите - " Хермес Солар ", единствено получава, като теренът, който взема от общината, е оценен на 336 100 лева Равносметката демонстрира, че с тези разбърквания общината дава на двете компании парцели с обща пазарна оценка 576 785 лева, а получава (б.р. единствено от едната) парцели на стойност 718 215 лева Тъй като локалната администрация е на плюс, трите страни се спогаждат, че не си дължат никакво доплащане или друга форма на уравняване. 

От справката за баланса на територията след новите промени излиза наяве, че след всичко това собствеността на " Хермес солар " се усилва от 8986 на 13 552 лева, а на " Стрейтлайн " понижава от 170 678 на 164 707 кв. м. 

При покупко-продажбите по регулация община Бургас има и втори контракт - за подмяна на общински парцели с държавни, подписан с регионалния шеф, само че тук, за разлика от контракта с частите компании, разликите в стойностите са изчистени с доплащане. 

Няма данни " Стрейтлайн " и " Хермес Солар " да са свързани сдружения. В момента " Стрейтлайн " се ръководи от Калин Тихолов, като във фирмените регистри той се сочи и за автентичен притежател на кипърската офшорка " Трокси трейдинг лимитид ". Тихолов, който за малко не стана министър в кабинета " Орешарски ", е архитект и на самите сараи. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР