Собственици на земеделски земи в Пазарджишко сигнализираха, че без тяхно

...
Собственици на земеделски земи в Пазарджишко сигнализираха, че без тяхно
Коментари Харесай

До края на годината се очакват поправки в Закона, гарантиращи, че земеделски земи да не могат да бъдат давани под наем без знанието на собствениците

Собственици на аграрни земи в Пазарджишко алармираха, че без тяхно познание и единодушие им е отнето правото да разполагат със земите си. Хората настояват, че са станали жертва на порочна пирамида, в чиято основа стоят  компании, занимаващи се с изкупуване на земи.  Измамната скица с наследствена земеделска земя е  резултат на пробива в Закона за арендата, който бе гласуван съвсем единомислещо в последния работен ден на 43-тото Народно заседание. Поправката тогава бе маскирана в преходните и заключителните разпореждания на измененията в Закона за собствеността и използването на аграрни земи и е по предложение на Мария Белова. Едва тази есен стотици притежатели на земи схващат, че не би трябвало да търсят годишната си лихва от кооперацията, в която са били, тъй като земите им са отдадени чартърен на различен притежател и на занижени цени без тяхното познание. В Пазарджик има 8 компании за изкупуване на земи. От Агенцията по вписвания излиза наяве, че всяка една от тях, единствено в границите на една година, е получила фиктивни дарения от над 360 души, с които е придобила правото да разполага с хиляди декари земи, без единодушието на останалите съсобственици. След шока 68-годишната Петка Дранджиева, съсобственик на 190 декара земи, е потърсила съдействието на няколко юриста: Те ми споделиха, че откакто е подписан този контракт, законът е бил годен тогава и ние нищо не можем да създадем. Хората ще търсят съдействието на омбудсмана Мая Манолова да инициира законодателна корекция, с която попадналите в тази скица да имат правото да разполагат със земите си и да могат да предоговарят изискванията към в този момент обвързващите ги контракти. Те упорстват Прокуратурата да се самосезира и да ревизира активността на всички компании за изкупуване на земи за последните две години.
Депутатът от групата на обединените патриоти Йордан Апостолов – заместител ръководител на Комисията по земеделие в Народно събрание изясни за предаването " Преди всички " по " Хоризонт ":

Класическата скица вие я разказахте, само че става въпрос не за контракти за аренда, а за контракти за наем, защото в договорите за аренда и в закона за арендата с последната смяна не могат да бъдат сключвани контракти с по-малко от 50 % единодушие на съсобствениците... 

Апостолов е вносител на промени, съгласно които най-малко 50% от притежателите на земите би трябвало да се съгласят с изискванията за отдаването им чартърен. ГЕРБ също са внесли сходни текстове и двата законопроекта са в развой на обединяване.  Депутатът се надява, че промени в законодателството ще има до края на годината. Становището на Комисията по земеделие е този % да бъде най-малко над 25%, защото в страната има доста имоти с прекалено много наследници, които не се интересуват от парцелите си. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР