В жалбата на ГЕРБ-СДС се твърди, че в гр. София

...
В жалбата на ГЕРБ-СДС се твърди, че в гр. София
Коментари Харесай

ЦИК свали билборди на ПП-ДБ с Борисов и Пеевски, съставя акт на Денков

В жалбата на ГЕРБ-СДС се твърди, че в гр. София на бул. " България " и в гр. Пловдив на ул. " Сава Муткуров " са сложени пропагандни материали, в които КП " Продължаваме Промяната - Демократична България " употребяват лика на ръководителя на Политическа партия ГЕРБ и представляващ коалиция " ГЕРБ-СДС " Бойко Борисов без негово познание и единодушие, уронващо престижа и в нарушаване на положителните нрави - действие, представляващо нарушаване на разпоредбите на предизборната акция.

Към жалбата е прибавен снимков материал, от който е видно, че на билбордове е подложен материал с номера в бюлетините в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на КП " ПП-ДБ ". На същия материал е изписан въпрос " Какъв желаете да бъде Вашият министър председател " и са сложени фотоси на Николай Денков Денков - претендент за депутат от КП " ПП-ДБ ", Бойко Борисов - претендент за депутат от КП " ГЕРБ-СДС " и Делян Пеевски - претендент за депутат от Политическа партия " Движение за права и свободи " в изборите на 9 юни 2024 година

" Използването на лицата на други претенденти, препоръчани от други партии и обединения за същия тип избор в еднакъв пропаганден материал - билборд, съставлява апел за гласоподаване в поддръжка на претендента на партията или обединението от чието име се популяризира пропагандния материал, надлежно за неподкрепа за другите претенденти. Освен, че с описаното потребление на пропагандни материали се накърняват положителните нрави по смисъла на член 480, алинея 2 по отношение на член 183, алинея 4 ИК, е налице и апел за неподкрепа на претендент по смисъла на §1 т.17 ИК ", пишат те.

Централната изборна комисия е приела, че изложеното в жалбата съдържа задоволително данни за осъществено нарушаване на член 183, алинея 4 ИК, съгласно която се не разрешава потреблението на пропагандни материали, които накърняват положителните нрави, достойнството и положителното име на други претенденти. 

ЦИК открива нарушаване по член 183, алинея 4 ИК, във вр. с § 1 т.17 ИК, осъществено от Николай Денков Денков, претендент за депутат на КП " Продължаваме Промяната - Демократична България " в изборите за народни представители на 9 юни 2024 година, и възлага на регионалните шефове на области с административни центрове гр. София и гр. Пловдив неотложно да отстранен съответните материали на териториите на двете области, оповестиха на уеб страницата на институцията.

Централната изборна комисия също по този начин оправомощава ръководителя си да сформира акт за откритото нарушаване на Денков. 

Днес сутринта някогашният ротационен министър председател също разяснява проблема пред bTV: " Аз не съм го поръчвал този афиш, евентуално е някой от партията, само че по тази логичност не трябва да съм глобяван единствено аз, а и останалите от билборда. След тези избори по никакъв метод няма да бъдем в коалиция с Пеевски и Борисов. 

" Борисов през последните седмици сподели, че е единственият подготвен за министър председател. Казва си, че желае да ръководи с Пеевски. От тази позиция някой ги популяризира тях. Трябва да са удовлетворени, че някой гратис им прави реклама ", сподели той в отговор на думи на Бойко Борисов от понеделник във връзка билборда. " Не виждам каква страна съм в тази полемика. По същата логичност би трябвало да сформират акт на Борисов и Пеевски. Техните лица също са там. Това е реклама за тримата ", добави Денков.

Снощи и съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков пусна противоречивия афиш в своя фейсбук профил и написа: " След тези избори по никакъв метод няма да бъдем в коалиция с Пеевски и Борисов. За 9 месеца разбрахме, че тяхната визия и фасон на ръководство е радикално друга от нашата фантазия за България. Средно състояние няма! Аз направих своя избор, а какво избираш ти? ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР