Собственици на заведения предлагат в касовия бон задължително черно на

...
Собственици на заведения предлагат в касовия бон задължително черно на
Коментари Харесай

НАП се чуди да облага ли бакшишите в заведенията

Собственици на заведения оферират в касовия бон наложително черно на бяло да написа какъв е размерът на бакшиша. Така щели да се избегнат проблемите с Национална агенция за приходите, когато при инспекция се засече по-голяма наличност в касата, в сравнение с е  регистрираният оборот по касови бележки. 

От приходната организация обаче са срещу сходно решение. " Не поддържаме тази концепция. Включването на бакшиша в касовия бон значи да допуснем да се узаконят разликите в касовите наличия ", разяснява за в. " Сега " представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

Представители на Национална агенция за приходите към този момент са провели среща с Българската асоциация на заведенията и са обяснили, че няма проблем парите от бакшишите да се държат на особено място, настрана от касата.  " Това и в този момент е постоянно публикувана в България процедура, има заведения, където допълнителните пари не са единствено за сервитьора, а се разпределят сред целия личен състав ", разяснява Бъчваров. В близките месеци Национална агенция за приходите ще излезе със мнение за " данъчната природа " на бакшиша, т.е. дали той би трябвало да се полза или не ", сподели още представителят на приходната организация

Ресторантьорите недоволстват, тъй като в този момент, ако инспекция откри разминаване сред сумата в касата и регистрираните обороти, може освен да наложи санкции, само че и да затвори краткотрайно заведението като в допълнение наказване. " Така действително притежателят ще бъде глобен за нещо, за което няма никаква виновност, а и няма по какъв начин да вземе отношение - парите са на сервитьора, който ги е изработил персонално ", разяснява тези дни пред Би Ти Ви Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията. 

Браншът дава за образец Италия и други страни от Западна Европа. " Или вкарваме бакшиша в касовите бележки, както в чужбина сме привикнали да виждаме изпод 10% или 8%, или просто Национална агенция за приходите приема, че в България примерно 8% е бакшишът и когато вършат инспекции, се дава право до 8% отклонение на оборота ", изясни предприемачът. Според него друга опция е процентът за обслужване да бъде посочен на видно място в менюто. " Както е на Запад - човек сяда в ресторанта и е наясно, че би трябвало да остави примерно 5 или 8% от горната страна върху сметката ", уточни Алибегов. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР