Собственици на стопанства тип заден двор, които сами са заклали

...
Собственици на стопанства тип заден двор, които сами са заклали
Коментари Харесай

Помощта от 300 лв., ако се откажеш от прасета за година

Собственици на стопанства вид " заден двор ", които сами са заклали прасетата си, се оповестиха срещу условието да подпишат декларация, че няма да отглеждат прасета в продължение на идващите 12 месеца. Мерките против африканската чума по свинете провокираха напрежение в Първомайско, заяви Българска национална телевизия. " Има една измама. Хората се тормозят, че като получат в този момент тези 300 лева, няма да могат през идващите 12 месеца да отглеждат животни в тоя обект - да си гледат животни през идната година ", изясни Тодор Тодоров, кмет на село Виница.

За същия проблем приказва и Радка Петкова от село Крушево. " Хората, като стигнат до точката в протокола, че 12 месеца не би трябвало да отглеждат прасета в стопанството, отхвърлят се. Какво става с тях? Как тяхното стопанство ще бъде дезинфекцирано? И не се ли ощетяват хората, които са направили това? Значи заболяването, в случай че я има, отново ще я има ", изясни Радка Петкова. Кметове на села в общината упорстват за подпомагане от страна на страната при дезинфекцията на персоналните стопанства.

Най-различни специалисти оповестиха, че при намерено огнище на африканска чума са нужни сред 3 и 6 месеца, с цел да се възобнови развъждането на свине.

Заради митингите на стопаните при започване на месеца министър председателят Бойко Борисов бе в Пазарджик, с цел да потушава недоволството им. След среща с недоволните, на която участва и земеделският министър Десислава Танева, той даде обещание обезщетения за стопаните. Семействата, които би трябвало да заколят прасетата си, ще получат по 300 лв. за стерилизация на дворовете от страната, както и по едно малко прасе от бизнеса. Борисов разгласи тези обезщетения за толеранс, защото прасетата в дворовете не са регистрирани и " по правилник и закон са противозаконни ".

Вчера изтече срокът, в който кметовете би трябвало да предадат констативните протоколи за стопанствата, които сами са умъртвили своите животни. Целта е от 1 септември да стартира изплащането на помощта от 300 лева на притежател. Документите се показват в регионалните епизоотични комисии. Те би трябвало да бъдат заверени от регионалните шефове и от формалните ветеринарни лекари с автограф и щемпел. Според някои кметове обаче срокът не може да бъде спазен. По места се оказа проблем и това, че част от стопаните нямат банкови сметки и към този момент не е ясно по какъв начин ще им бъдат изплатени парите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР