Собственикът на една от най-разпознаваемите марки храни в САЩ - Uncle

...
Собственикът на една от най-разпознаваемите марки храни в САЩ - Uncle
Коментари Харесай

Uncle Ben's сменя логото. Било расистко

Собственикът на една от най-разпознаваемите марки храни в Съединени американски щати - Uncle Ben`s (Чичо Бен) възнамерява да промени " идентичността на марката ". Uncle Ben`s търгува с всевъзможен тип ориз за готвене.

Компанията-собственик  " Марс ", чието седалище е в Хюстън, излезе със известие на формалния си уеб страница, в което написа, че " в този момент е точният миг да се развие марката Uncle Ben`s, в това число и образната ѝ еднаквост, което и ще създадем ".  " Все още не знаем какви тъкмо промени ще има и по кое време ще станат, само че обсъждаме всички благоприятни условия ", се споделя още в известието.

По-рано през днешния ден основаната в Чикаго компания Quaker Oats, благосъстоятелност на Pepsi (PEP), анонсира, че отдръпва 130-годишното лого на Aunt Jemima (Леля Джемайма) - една от най-известните марки палачинки, кленов сироп и други закуски. 

" Тъй като работим за реализиране на прогрес към расово равенство посредством някои инициативи, би трябвало да разгледаме съществено портфолиото ни от марки и да подсигуряваме, че те отразяват нашите полезности и дават отговор на упованията на нашите консуматори “, се споделя в изказване на компанията.

Според CNN, тези два хода, пристигнали в един и същи ден, са самопризнание за расистките стандарти в произхода на марките. Решенията за промяна на логото на двете компании са самопризнание за расисткия стандарт в произхода им, основание - излязло на напред във времето по време на общонационалните митинги в Съединени американски щати след гибелта на чернокожия Джордж Флойд по време на арест.

Според уеб страницата на Uncle Ben`s, това име за първи път е употребявано през 1946 година като отпратка към негър фермер, прочут като чичо Бен, който бил прочут производител на ориз. А мъжът изобразен на логото е " обичаният чикагски готвач и сервитьор Франк Браун ". Образът обаче провокира асоциации за прислужник, а обръщението препраща към метода, по който белите южняци " в миналото са употребявали " чичо " и " вуйна ", като уважително послание за по-възрастните чернокожи, защото са отказвали да ги назовават " господин " и " госпожа " (това е изказване в публикация на " Ню Йорк Таймс " от 2007 г.). 

Образът в логото на Aunt Jemima`s се трансформира с времето. Произходът му е основан на песента " Старата вуйна Джемайма ", в която се пее за чернокожи плебеи. Логото е направено през 1890 година и е основано на облика на Нанси Грийн, " разказвачка на приказки, готвачка и мисионерка ". Компанията пуска расистки реклами в продължение на десетилетия, като разнообразни чернокожи актриси влизат в ролята на " лелчето ", отбелязва CNN. 

Pepsi (PEP) към момента не са разкрили какво ще е новото лого или името на марката. Знае се единствено, че ще бъде оповестено през есента. И също по този начин, че марката Aunt Jemima ще подари $5 млн. в идващите 5 години, " за основаване на смислена, непрекъсната поддръжка и ангажираност в поддръжка на чернокожата общественост ". По-рано тази седмица обяви инициатива на стойност $400 млн. в поддръжка на чернокожата общественост.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР