Собственикът на бТВ Сентръл Юръпиън Медия Еунтръпрайсиз (Central European Media

...
Собственикът на бТВ Сентръл Юръпиън Медия Еунтръпрайсиз (Central European Media
Коментари Харесай

Чехът Петър Келнер купи бТВ

Собственикът на бТВ " Сентръл Юръпиън Медия Еунтръпрайсиз " (Central European Media Enterprises - CME) и чешкият капиталов фонд ППФ (PPF) на милиардера Петър Келнер са постигнали дефинитивно съглашение съдебномедицинска експертиза да бъде купена от ППФ в договорка за почти 2,1 милиарда $, оповестиха от съдебномедицинска експертиза, ППФ и бТВ. Сега тя би трябвало да бъде утвърдена от акционерите на съдебномедицинска експертиза, Европейската комисия и някои национални регулатори, което се чака да отнеме няколко месеца.

Със договорката ППФ получава 30 телевизионни канала в Централна и Източна Европа. Шест от тях са българските bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring, останалите са в Чехия, Румъния, Словакия и Словения. В България Келнер ще успее да реализира търсената от него още през предходната година синегрия на договорката за пазаруването на телекома " Теленор " и се беше схванал със притежателя на " Нова телевизия " - шведската " Ем Ти Джи ", само че Комисията за защита на конкуренцията забрани сливането. Сега обаче думата за утвърждението на концентрацията ще има генералната дирекция " Конкуренция " на Европейската комисия, защото договорката е трансгранична.

Споразумението е утвърдено единомислещо от борда на шефовете на съдебномедицинска експертиза, с рекомендацията на специфичния комитет на борда. Най-големият акционер на CME, американският телеком AT&T, е изразил единодушие да гласоподава в интерес на договорката. Придобиването се чака да бъде финализирано към средата на 2020 година

Общо 1,15 милиарда евро за договорката са напълно обезпечени от група от банки като БНП-Париба, " Креди Агрикол ", Креди Сюис, " Ейч Ес Би Си ", " Сосиете Женерал " и " Уникредит ". Компанията " Джей Пи Морган " е била финансов консултант на ППФ, а " Уайт енд Кейс " - юридически консултант.

CME e компания от медийната и развлекателната промишленост, която ръководи водещи бизнеси в пет пазара от Централна и Източна Европа с общо население от близо 45 милиона души. ППФ влага в голям брой пазарни сегменти като финансови услуги, телекомуникации, биотехнологии, недвижими парцели и машинно инженерство. Бизнесът на капиталовата група се простира от Европа до Северна Америка и в Азия. Фондът има активи за над 45 милиарда евро (към декември 2018 г.) Част о тях са и сдруженията на " Теленор " в България, Сърбия, Черна гора и Унгария, които ППФ закупи предишното лято против 2,8 милиарда евро.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР