Собственичката на Инерком, която купува в оспорвана сделка българските активи

...
Собственичката на Инерком, която купува в оспорвана сделка българските активи
Коментари Харесай

Биволъ: Бизнес миналото на Върбакови – плетеница от финансови схеми

Собственичката на " Инерком ", която купува в оспорвана договорка българските активи на ЧЕЗ – Гинка Върбакова, и брачният партньор й Славчо са построили настоящия си бизнес посредством плетеница от бизнес връзки с компании, свързани със сина на притежателя на предизвикалата влаковата злополука край Хитрино компания " Булмаркет ДМ " Станко Станков, както и с племенник на някогашния началник на ДАНС Петко Сертов. Върбакови и техни родственици са употребявали и заеми от тези компании, които не е ясно дали и по какъв начин са оползотворени, както и банкови гаранции от куха английска компания, с цел да получат лиценз за създаване на слънчева електроцентрала край Априлци. Това сочи писмено изследване на уеб страницата Биволъ.

Всички разказани от изданието бизнес връзки обаче към този момент са в предишното.

Според инспекцията му, с цел да получи лиценз от енергийния регулатор за произвеждане на ток от слънчевия си план край Априлци, компанията " Риал Стетс " на Върбакови е предоставила през 2010 година контракт за заем от 14 млн. евро с австрийската компания " Петролинкс Ханделс “. Зад нея стоят Деян Добрев, наследник на Станков, и Петьо Сертов, племенник на някогашния началник на ДАНС. В същото заявление Гинка Върбакова, представляваща майка си Петрана Пайтакова, която има " Риал Стейтс ", цитира и документ за 200 милиона евро " първокласна банкова гаранция “, който е бил публикуван от италиански измамници, показва Биволъ.

Соларният план на Върбакови не стига надалеч. След старта на първия му стадий " Риал Стейтс “ даже не си заплаща лицензионната такса към енергийния регулатор натрупва дълг от 22 000 лева, за които му е публикуван акт от тогавашната ДКЕВР в края на 2015 година През 2016 „ Риал Стейтс “ подава молба до ДКЕВР за преустановяване на лиценза за произвеждане на ток. В заявката написа, че сдружението " няма почнало строителство и незавършени обекти. няма построени и пуснати в употреба мощности “.

Славчо Върбаков обаче е имал и други бизнес връзки с Деян Добрев. Двамата са били съдружници във компанията " Глобал Хидро Енерджи Консулт “, която сега е в развой на разпродажба поради неплатен заем от над 9 млн. лева към Банка ДСК, сочи информация на Mediapool в Търговския указател.

Не е явен произходът на 14-те млн. евро заем, възложен от " Петролинкс Ханделс ", чиито обороти са оскъдни, добавя Биволъ и позволява, че те може да идват от настоящата по това време компания с име " Петролинкс “, която до 2013 година е била 100% благосъстоятелност на " Булмаркет ДМ “. Сега тя носи името " Корект Тест Контрол “ и е благосъстоятелност на Иванка Колчева.

Проучването на изданието сочи, че първокласната банкова гаранция за 200 млн. евро, показана от Върбакова пред ДКЕВР, е издадена от куха английска компания, която в никакъв случай не е имала банкова активност. " Дийнфийлд Салюшънс " (Deanfield Solutions) се е представяла за мощна капиталова банка в уебсайт, който към този момент не е деен. Фирмата е закрита през 2013 година оради неплатежоспособност. Но процедурите по ликвидацията и най-много събирането на неплатените налози от последния шеф Серджио Пекораро е траяла с години, демонстрират данни от английския Търговски указател.

Един от предходните шефове на " Дийнфийлд " е бил италианецът с швейцарски адрес Роберто Понтиджиа. Той е интернационален лъжец, търсен от българските управляващи с европейска заповед за арест, издадена от Софийска градска прокуратура на 12 юни 2017 година, показва изданието

През август 2017 година италианците арестуват Понтиджия, само че съдът в Генуа не почита настояването за екстрадиция в България. Причината е, че италианските управляващи също преследват Понтиджия с обвинявания за неплатени налози. В края на 2017 година той е наказан на три години затвор и конфискация на 2 милиона евро.

Понтиджиа има няколко компании в България и в една от тях е съучастник с някогашния началник на банкрутиралата " Агробизнесбанк " Румен Нанов. През 2013 година Нанов беше свързван с тайнствения покупател на ПОК " Доверие “, само че договорката по този начин и не се случи след интервенция на ДАНС и Прокуратурата. Общата компания на Нанов и Понтиджиа " Флайтел “ ООД е записана след тези събития, в края на 2014 година, само че не наподобява да е дейна, написа още Биволъ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР