Сняг заваля в Алпите и това е много добра новина.

...
Сняг заваля в Алпите и това е много добра новина.
Коментари Харесай

Лятото на 2022 г. беше най-лошото за алпийските ледници

Сняг заваля в Алпите и това е доста добра вест. През 19-те години, в които съм посещавал и изучавал ледниците в Швейцария, не съм виждал лято като тазгодишното. Мащабът на измененията е поразителен. Глациолози като мен използваха думата „ рискова “, с цел да опишат годишната загуба на лед от към 2% от общия размер на глетчерите.Тази година ледниците на Швейцария са изгубили приблизително 6,2% от леда си – това в действителност е рисково, написа за Gonversation Нийл Ентуисъл, професор по речни науки и резистентност на климата в Университета на Салфорд.

Новите снеговалежи ще образуват защитно одеяло, което да защищава и отразява 90% от слънчевата радиация назад в атмосферата и да лимитира стоплянето и топенето на леда изпод. Когато снегът вали през зимата и не се топи през лятото, той прибавя още маса към ледника. След няколко сходни години гравитацията взима превъзходство и ледниците се спускат надолу.

През предишния век обаче това не се случи. Защитните пластове сняг не са задоволително дебели, с цел да компенсират затоплящите се летни температури и като цяло ледниците по света са изчезнали от края на дребната ледникова ера в средата и края на 1800 година

Жега и пясък от Сахара

През предходната зима имаше доста стеснен снеговалеж в Алпите и ледниците не бяха добре изолирани и защитени от размразяване през лятото.

Пролетта беше изключително сурова. Естествените атмосферни условия придвижиха праха от Сахара в Европа и покриха алпийския пейзаж. Прахът всмуква повече слънчева сила и оранжево оцветеният сняг се стопи по-бързо от всеки път.

След това сериозна гореща вълна разруши температурните върхове в цяла Европа. Алпите не бяха пощадени. В Цермат, известно швейцарско село до границата с Италия, ситуирано в сянката на Матерхорн, където няма коли, записва температури до 33°C, макар че е на 1620 м над морското ниво.

Ледниците пострадаха най-вече. До юли Алпите изглеждаха по този начин, както нормално наподобяват през септември – без сняг. Това не беше обикновено.

Последната година със сезон на рисково размразяване е 2003-а, когато температурите още веднъж бяха доста високи в цяла Европа и горещата вълна аргументи гибелта на минимум 30 000 души (повече от 14 000 единствено във Франция). През тази година 3,8% от швейцарския хладилник се стопи.

През 2022-а Цермат за пръв път затвори пистите за скиори през лятото. Водачите стопираха високопланински експедиции, защото постоянно замръзналата почва, която свързва скалите, се размрази и аргументи свлачища. Монблан беше затворен.

50 години мониторинг 

Ледниците край Цермат се следят в продължение на 50 години от научни експедиции на благотворителната организация Alpine Glacier Project, основана през 1972 година, и университета в Салфорд. Мониторингът сподели, че ледниците Gorner и Findel са се отдръпнали надлежно на 1385 м и 1655 метра. Водата от тях в Швейцария се употребява за производството на сила – прочее 93% от водата от ледници минава най-малко през една вец преди да напусне страната. Така че едно от следствията е, че топящите се ледници компенсират слабите превалявания, пълнейки резервоари за произвеждане на електрическа енергия.

Наблюденията демонстрират, че не всички ледници са еднообразно наранени от пагубното оттегляне и загубата на лед през това лято. Степента, до която ледникът се е стопил, зависи от надморската височина, какъв брой стръмен е релефът му и какво е покритието му със скални парчета. Локални климатични фактори също оказват въздействие.

Публикувано неотдавна проучване сочи, че австрийските ледници също са изгубили повече маса през 2022 година, в сравнение с през 70 години наблюдения.

Изкачването на алпийските глетчери е спиращо дъха прекарване, само че се притеснявам, че топенето им тази година не е особеност и множеството от тях могат да изчезнат в границите на едно потомство.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР