Снимки: Вадим Гирда (Асошиейтед прес)Фоторепортерът Вадим Гирда от Асошиейтед прес

...
Снимки: Вадим Гирда (Асошиейтед прес)Фоторепортерът Вадим Гирда от Асошиейтед прес
Коментари Харесай

Румънски фотограф спечели Пулицър за снимките си от войната в Украйна

Снимки: Вадим Гирда (Асошиейтед прес)

Фоторепортерът Вадим Гирда от " Асошиейтед прес " завоюва премия " Пулицър " за метода, по който е снимал войната в Украйна. Румънецът прекара 10 седмици в разрушеното от офанзиви сърце на страната и направи някои от най-разпознаваемите изображения на съветската инвазия в Донецк и Луганск. По-късно беше в Киев, с цел да документира обезверения опит на хората да изоставен страната, до момента в който към момента могат, споделя кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Букурещ Мартина Ганчева.

Дете наднича през прозореца на рейс с взор, вторачен в незнайното. Украински военнослужещ на фона на надупчено с патрони плашило на съветския президент Владимир Путин. Млада жена с оръжие в ръка по време на бойно образование на цивилни. Плачеща жена, скрита в препълнено с хора мазе. 84-годишна жена в инвалидна количка, евакуирана от Ирпин дружно с дванадесетте си кучета. Статуя на италианския стихотворец и мъдрец Данте Алигиери, покрита с чували с пясък. Мъж с пазарски чанти в сенките на гъст пушек от опустошен от съветска бомбардировка склад. Украински военнослужещ, който избавя щраус от развален частен зоопарк. 

Така наподобява войната в Украйна през обектива на Вадим Гирда - фотографът, който към този момент 30 години работи за " Асошиейтед прес ". Румънецът е роден в Букурещ. Завършил е Строителeн факултет. Специализира във военна фотожурналистика и през цялата си кариера е отразявал едни от най-големите международни спорове: революцията в Румъния, войната в Приднестровието, войната в Босна и Херцеговина, спорът в Косово, бомбардировките на НАТО против Сърбия, спорът сред Израел и Палестина, филантропичната рецесия на границата сред Турция и Сирия.

През 2016 година негова фотография е включена в топ 100 на списание " Тайм " за най-хубавите фотоси на годината. През 2017 е награден за собствен кадър на имигранти, пресичащи река, с цел да стигнат от Гърция до Македония. Снимки от войната в Украйна му печелят първото място в " Prix Bayeux " - френско съревнование за военни репортери.

Фоторепортерът на " Асошиейтед прес " посещава Украйна за първи път през 1991 година Снима в Лвов, когато Съветският съюз се разпада. Връща се в Украйна през 2012 година, с цел да отрази Европейското състезание по футбол, а през 2014-2015 година - с цел да стане очевидец на анексирането на Крим. Снима в Украйна и през 2019 година, по време на президентските избори, когато Володимир Зеленски е определен за държавен глава.

Снимката му, която завоюва " Пулицър " в категорията “breaking news photo ” е направена в Буча. " Няколко млади мъже лежат мъртви до административна постройка. Кадърът е един от първите, които разкриват следствията от съветската окупация в това предградие на Киев ", споделя фотографът пред Българска телеграфна агенция. Според него " войната изкарва най-лошото и най-хубавото в човешките същества. Избирам да помня единствено най-хубавото, само че не си фантазирам, че най-лошото се не помни елементарно ".

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР