Снимки и видео: Народен спортНовата яхта Мента с мляко“ беше

...
Снимки и видео: Народен спортНовата яхта Мента с мляко“ беше
Коментари Харесай

Пуснаха на вода новата яхта Мента с мляко във Варна

Снимки и видео: " Народен спорт "

Новата яхта „ Мента с мляко “ беше пусната на вода на пристана на яхтклуб „ Кап. Георги Георгиев-Порт Варна “. На събитието участваха доста ветроходци, посетители, състезатели, треньори и другари, оповестява " Народен спорт ".

Създател и занаятчия на лодката е Калин Георгиев. Той и целият му непретенциозен екип обляха лодката с шампанско и по-късно тя бе пусната на вода. Вече има интерес към ветроходния съд и съвсем несъмнено скоро ще бъде продаден. Георгиев разкри, че е употребявал най-качествените материали, без да прави взаимни отстъпки.



" Името е като цвета на корпуса - мента с мляко. В наше време се пречупват малко стандартите цветово. Едно време яхтите са били единствено три-четири цвята - бяло, тъмносиньо, тъмночервено и тъмнозелено. Сега хората са по-освободени и взехме решение да се заиграем с публиката и да създадем нещо по-забавно. Яхтата е доста известен клас в някогашния соцлагер - направени са в Полша такива същите яхти вид " Конрад 25 ". Дизайнерът е Дъглас Питърсън, който е именит американец. Конструирал е лодки за Купата на Америка и всевъзможен различен вид спортни яхти. Включително тази лодка е международен първенец през 1978 година в клас четвърттонник. След това в Полша стартира произвеждане и са основани стотици такива яхти. В руски води плават някокостотин, а едно време в България интензивно бяха над 30 на всяко съревнование. В момента са 17-18 на вода или плават интензивно, само че са извънредно остарели ", сподели Георгиев.

Той разкри още, че решението да построи тази лодка е пристигнало преди няколко години. " Извървяхме планина, с цел да реализираме това нещо. Бяха направени матрици, които са извънредно качествени. Целта е да пречупим мисленето и да покажем, че ние можем да вършим международни качествени произведения тук във Варна. Това е лодка на международно равнище. Не сме правили никакви взаимни отстъпки. Мачтата е от Дания, палубното съоръжение е от Австралия, въжетата и лебедките са от Италия. Тежи 1206 кг и е за пет индивида екипаж ", описа още ветроходецът.



След стартирането й във вода новата яхта си спретна съревнование с потвърдената шампионка „ Нунки “. Екипажите и на двете лодки са добре познати имена във варненското и българското ветроходство. Сашо Калчев е капитан на „ Нунки “,  Калин Георгиев пък е шкипер на собственоръчно издигнатата от него „ Мента и мляко “. Надпреварата бе по-скоро другарска задявка, в сравнение с съревнование, а главната му цел бе да се видят качествата на новата яхта.



В екипажа на " Нунки " бе и занимаващият се от над 30 години с ветроходство Борислав Гуцанов. Той е в екипажа, който слага връх по секване на Черно море през 1988 година Това е върхът, който беше подоборен от Павлин Надворни, също участник в екипажа дружно с Гуцанов тогава, когато вършат пъвия връх. Били са на косъм от най-лошото в морето. Оцеляват и са горди с постигнатото. Гуцанов е част и от екипажа, участник на международното състезание през 1989 година



" Първо, желая да поздравя Калин Георгиев, който направи следващата нова лодка. Това в действителност е едно съществено начинание за България. Лодката е на международно равнище. Казвам го най-отговорно, не тъй като е наш съгражданин и е издигната в България. Даже съм впечатлен и сюрпризиран, че такова украшение може да бъде направено в България и във Варна. Няма нещо, което да й липсва на тази лодка ", съобщи той пред " Народен спорт ". По думите му, тези лодки би трябвало да бъдат продавани отвън страната, тъй като в България няма такава сериозна процедура в спортното спортно ветроходоство. 



" Решихме да си спретнем едно съревнование сред двете лодки - остарялата шампионка " Нунки " с екипажа, с който сме били част от него на международното състезание, също при пресичането на Черно море, и новата лодка, с цел да се отрегулират някои неща по нея, и несъмнено да се направи една гонка - нещо, което е наслаждение за всеки един играч. Независимо дали си бил в предишното ветроходец или в този момент, постоянно, когато излизаш на море, е нещо необикновено ", сподели Гуцанов.

Той се върна и обратно в спомените си към пресичането на Черно море през 1988 г. Рекордът бе усъвършенстван през 2019-а от Павел Надворни, също част от екипажа от 1988 година дружно с Гуцанов.  " Първо, отлично на Павката Надворни, че усъвършенства върха след 31 години. Тогава бяхме дружно на борда на лодката. Трябва да ви кажа, че не знам по какъв начин се спасихме. Беше края на октомври. Наистина беше знамение, тъй като си припомням, че по средата на Черно море ударихме мачтата във водата. Тоест 90 градуса крен направихме във водата и по знамение се изправихме. Беше доста рисково прекарване, само че екипажът беше на извънредно високо равнище. И поради това рекордът не беше усъвършенстван повече от 30 години. Бяхме млади, надъхани, курсанти в Морското учебно заведение и огромна част от всичките тези момчета продължиха да имат специалност, обвързвана с морето ", описа Борислав Гуцанов.

Запитан дали в действителност тогава е имало заплаха за живота им, той отговори: " Категорично, да. Аз си припомням на същото място, където стоим в този момент - на пирса на яхтклуба, рано сутринта когато приставахме с яхтата " Булкон остарял ", военните ни прихванаха още при метода ни към Калиакра. И началникът на ВВМУ контраадмирал Румен Попов със всичките заместници и командира на батальона ни чакаха на пирса един път да ни посрещнат като спечелили, само че повторно и да видят дали всички сме живи и здрави, тъй като в действителност беше едно прекарване при извънредно тежко време. По статистика тогава даваха какъв брой години обратно е нямало толкоз неприятно време. Абе, луда работа. Да ви кажа почтено октомври месец да тръгваме да пресичаме Черно море, с цел да подобряваме някакъв връх... Сега в случай че имам наследник на тези години и той ми каже, че ще тръгне, не съм сигурен, че ще му разреша. Дали аз би се съгласил още веднъж - мисля, че да. За ветроходството години няма. Спомням си международното състезание 89-та година във Англия, тогава ние бяхме най-младия екипаж, аз съм бил на 21 години, а международен първенец стана италианец на 58 години. За ветроходството няма възраст, то е като голфа. Много ми се кара още ", върна се обратно в годините той.

Цялото изявление на Гуцанов пред " Народен спорт " можете да чуете тук:



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР