Снимки Фейсбук/Янита Грудева, Фейсбук/Пламен МиховКакто писахме, легендата на Спартак Васил

...
Снимки Фейсбук/Янита Грудева, Фейсбук/Пламен МиховКакто писахме, легендата на Спартак Васил
Коментари Харесай

В памет на Васил Ненов: Как Спартак тръшна ЦСКА на „коритото“

Снимки Фейсбук/Янита Грудева, Фейсбук/Пламен Михов

Както писахме, легендата на Спартак Васил Ненов умря на 82 години. В негова памет „ Петел “ напомня един от най-големите мачове на тима в историята му, когато печели популярна победа под управлението точно на Васил Ненов.

Един от тези дуели, които в никакъв случай не се не помнят, се играе на 15 февруари 1981 година във Варна, когато тимът, носещ името ЖСК-Спартак, отстрани за Купата на руската войска първенеца и хегемон у нас ЦСКА, тогава „ ЦСКА Септемврийско знаме ” с 2:1.

Часове преди дуела „ коритото ” към този момент е претъпкано. Според очевидци има над 15 000 фенове, връх за дуел на този стадион, който две години по-късно съгласно някои медии ще бъде усъвършенстван още веднъж в среща с ЦСКА, само че за състезание.

Зад почитателите, които са съумели да седнат на дървените пейки, са няколко редици правостоящи. Хора са се настанили и на покрива на залата за спортна гимнастика, както и на този на административната постройка на клуба, част от който по време на срещата ще рухне под напора на хората.

ЦСКА с изключение на, че мачка наред в България, идва със самочувствието на тим, отстранил преди към 5 месеца настоящия европейски първенец Нотингам след две победи по 1:0. След месец на „ алените ” ще им следва ¼-финален конфликт в КЕШ против Ливърпул.

На хартия ЦСКА е цялостен любимец, въпреки че в състава му липсват Георги Велинов, Георги Димитров и Пламен Марков. Но пък всички други звезди на Аспарух Никодимов са на негово разположение.

В Спартак дни по-рано е освободен треньорът Борис Павлов. Той е заменен от Васил Ненов, който на анализа в съблекалнята афишира състава и споделя: „ Момчета, аз с вас престиж няма да си върша. Излезте и играйте за достойнството на Спартак. Знаете какво би трябвало да извършите. ”



И на терена тъкмо това вършат спартаклии, които с футболни причини, екипен дух и темперамент подчиняват ЦСКА. Асът Живко Господинов открива резултата при започване на второто полувреме, Ради Здравков изравнява пет минути преди края, само че в последните секунди Тодор Попов посича армейците с прословут гол за крайното 2:1.

За по-младите генерации, които не са гледали драмата, а са слушали за нея от татковци и дядовци, един от героите за Спартак - Пламен Михов, се връща 39 години обратно във времето, с цел да разкрие най-важните моменти от борбата.

Ето какво сподели за „ Петел ” Михов, който играе като стопер в оня популярен мач и пази персонално Спас Джевизов:

„ Излязохме спокойни и уверени в силите си, защото нямаше какво да губим. Във 2-рата минута счупиха носа на Енчо Недев, а в 5-ата Джевизов счупи и моя с лакет. Временно бяхме с 10, че и с 9 души, до момента в който на Енчо и на мен ни оказваха помощ. Кръвта ми нахлуваше напряко в гърлото и се давех, само че ми сложиха два тампона и продължих.

Играехме тактически вярно и мъдро, не им позволявахме да застрашат вратата ни и търпеливо чакахме шанса си в офанзива. И той пристигна в 50-ата минута, когато Жиката Господинов, лека му пръст, откри резултата. Живко, който играеше отдясно, защото отляво бе Войчев, ги направи на маймуни, нахлу мощно отдясно и с акуратен удар с десния крайник хвърли в еуфория нашите последователи – 1:0.



Мачът си отиваше към 1:0, само че в 85-ата минута те изравниха с благополучен гол. Ради Здравков пое топката с стомах и шутира, и тя се промъкна в дребното пространство сред лявата ръка на Красимир Зафиров и лявата странична греда и влезе в мрежата – 1:1.

Попадението обаче не ни стресна. Продължихме да играем по същия метод и нямаше нищо да променяме, даже и да има продължения. До тях обаче, за наша наслада, не се стигна, защото в 90-ата минута Тодор Попов ги довърши.

Вратарят им Арсов изрита кълбото от ръка, то отиде при Попов и той неотложно го насочи към вратата. Мислехме, че мощният вятър ще ускори топката към Вятърната мелница, само че стана по този начин, че тя образува една подла парабола и тупна зад слисания Арсов – 2:1.

Това беше краят. Публиката изригна толкоз мощно, че ревът й несъмнено се е чул в Аксаково.

Ние към този момент се бяхме изкъпали, а треньорът им Никодимов още стоеше на пейката и не можеше да повярва какво се е случило... ”

---

Спартак – ЦСКА 2:1

1:0 – Живко Господинов, 50, 1:1 - Ради Здравков, 85, 2:1 – Тодор Попов, 90

Спартак: Красимир Зафиров, Енчо Недев, Димитър Енчев, Васил Илиев, Пламен Михов, Тодор Попов, Красимир Венков, Николай Стоев, Иван Петров, Живко Господинов, Иван Войчев.

Треньор: Васил Ненов

ЦСКА: Тодор Арсов, Иван Зафиров, Динко Димитров (70 – Марио Вълков), Цоню Василев, Ангел Рангелов, Георги Илиев, Цветан Йончев (70 – Стойчо Младенов), Ружди Керимов, Спас Джевизов, Ради Здравков, Никола Велков.

Треньор: Аспарух Никодимов

Съдия: Величко Цончев

Стадион „ Спартак ”, 15 000 фенове



На фотосите:

На първата: Онзи Спартак, на който треньор беше и Васил Ненов, играеше пред цялостни трибуни.

На втората: Васил Ненов

На третата: Спартак, който под управлението на Иван Вуцов се завърна в елита и стартира присъединяване си в него през есента на 1982 година. В този тим са доста от играчите, които биха ЦСКА година по-рано.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР